Palun vali soovinimekiri

Kuidas kooliruumides efektiivselt puhtust ja korda luua?

kooliruumid

Kuidas kooliruumides efektiivselt puhtust ja korda luua?

Meeldiv ja turvaline keskkond toetab õppimist ning seetõttu on ka puhas klassiruum oluline osa hea õpikogemuse saamisel ja tulemuste saavutamisel. Korras klassiruumis tunnevad õpilased end hästi ja neil on parem keskendumisvõime. Ebahügieenilises keskkonnas ohustab õpilasi ka haiguste ja allergiate risk, mille tõttu võivad õpilased jääda õppetööst eemale. Puhtas klassiruumis on hea õppida, väheneb haiguste levik ja tänu sellele paranevad õpitulemused. Kuidas tagada puhtad kooliruumid lihtsalt ja kuluefektiivselt?

Õiged ja kvaliteetsed puhastustarvikud teevad puhastustööd lihtsamaks ja kiiremaks

Efektiivse koristamise aluseks on õiged ja kvaliteetsed puhastustarvikud. Tänu korralikele ja korras puhastustarvikutele muudad puhastustööd oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. Selleks, et koristamine oleks veelgi tõhusam ja ergonoomilisem, soovitame appi võtta koristuskäru. Koristuskäru peaks olema kerge, lihtsasti puhastatav ja hästi manööverdatav, et sellega oleks mugav töötada. Lisaks peab koristuskäru olema hästi varustatud ja organiseeritud, et leiaksid vajaliku vahendi kiirelt üles. Varu koristuskärule alati ainult vajalikud puhastusained ja -tarvikud ning veendu, et need on puhtad ja tööks valmis. Kuidas valida ja komplekteerida koristuskäru? Loe lähemalt SIIT

Kooliruumide puhastamisel eelista lõhnatuid ja keskkonnasõbralikke puhastusaineid

Kooliruumide puhastamiseks soovitame kindlasti kasutada lõhnatuid ja keskkonnasõbralikke puhastusaineid. Tugevad lõhnad võivad hajutada õpilaste tähelepanu ning põhjustada mitmeid terviseprobleeme, sealhulgas astmat ja allergilisi reaktsioone. Kõige ohutum on kasutada puhast vett ja mikrokiust tekstiile, kuid kui on vaja teha põhjalikumat puhastust, eelista alati ökomärgisega puhastusaineid. Puhastusaineid kasutades ära kanna neid kunagi otse puhastatavale pinnale, vaid pihusta väike kogus koristusrätikule ning puhasta seejärel pinnad.

Puhastusplaan aitab tagada alati puhtad ja hügieenilised kooliruumid

Selleks, et tagada koristustööde regulaarsus ja mustus ajaga ei koguneks, on oluline omada põhjalikku puhastusplaani. Puhastusplaanis on kirjas, mida ja kui tihti on vaja puhastada. Nii ei jää midagi kogemata kahe silma vahele. Lihtsat ajakava järgides tagad alati puhtad ja hügieenilised kooliruumid ning kulutad vähem aega ja energiat üldalade koristusele.

Korralik jäätmekäitlussüsteem tagab puhta keskkonna ja harib õpilasi jätkusuutlikkuse teemadel

Koolid peavad tagama tõhusa jäätmekäitlussüsteemi, mille eesmärk on vähendada ja taaskasutada tekkinud prügi. Prügikastid võiksid olla märgistatud vastavalt sorteeritavale prügile ja kindlasti peaks eraldi koguma klaasi, pakendeid, pappi ja paberit ning orgaanilisi jäätmeid. Jäätmete sorteerimiseks sobivad koolidesse suurepäraselt vastupidavad, keskkonnasõbralikud ja stiilsed Ecolong Multi sorteerimisjaamad ainulaadse Longopac prügikotisüsteemiga. Lisaks sellele, et jäätmete sorteerimisega loome rohelisema ja puhtama keskkonna enda ümber, on see ka hea võimalus harida õpilasi jätkusuutlikkuse teemadel. Tutvu Ecolong Multi sorteerimisjaamadega lähemalt SIIT

Panime kokku mõned näpunäited, kuidas hoida erinevad kooliruumid puhta ja turvalisena. Siin on puhastusained ja -tarvikud, mida meie soovitame ja mida koolides edukalt kasutatakse.

Pindade puhastamine

Erinevate tasapindade puhastamine

Raskesti ligipääsetavate pindade, nagu näiteks riiulite ja radiaatori taguste puhastamiseks sobib hästi Vikan mööblimopi alus koos Vikan mikrokiust mööblimopiga. Kuivalt puhastades koguvad mikrokiud staatilise elektri abil tolmu, mustuse ja juuksekarvad. Niiskelt eemaldab mikrokiudmopp hästi ka mustust ja rasva. Ergonoomilisemaks tööks ja kõrgete pindade puhastamiseks soovitame mööblimoppi kasutada koos teleskoopvarrega.

Suuremate tasapindade ergonoomilisemaks ja kiiremaks puhastamiseks kasuta väikest Vikan haakuvmopi alust, millele saad lisada erinevaid moppe tahvli, klaasi ja peeglite või laudade, pinkide ja aknalaudade puhastamiseks.

Närimiskummi ja pliiatsiplekkide eemaldamine

Koolilaudadel on tihti raskesti eemaldatavaid plekke nagu näiteks liimi, pliiatsi-, veekindla markeri, ja viltpliiatsiplekid. Siinkohal on abiks Kiehl Tablefit plekieemaldusaine, mis eemaldab need tõhusalt ja lahendab isegi lootusetuna näivad olukorrad lihtsalt ja kiirelt. Selleks pihusta Kiehl Tablefit plekieemaldusainet koristusrätikule, eemalda mustus ja kuivata pind. Pea meeles, et Kiehl Tablefit ei sobi ABS plastiku ning lahustile tundlike lakitud ja vahatatud pindade puhastamiseks!

Teiseks suurepäraseks tooteks koolikoristusel on Kiehl Procur spetsiaalhooldusaine. Kiehl Procur lihtsustab märkimisväärselt nätsu, teibi- ja liimijälgede ning mustade kingatriipude eemaldamist erinevatelt pindadelt. Lisaks soovitame lahjendamata tootega katta pinnad, kuhu õpilased sageli närimiskumme jätavad, näiteks toolid ja lauad, kuna Kiehl Procur takistab närimiskummil pinna külge kinnitumist ja see kukub lihtsalt maha. Kui põrand on puhastatud Kiehl Procur spetsiaalhooldusainega, siis ei kleepu närimiskumm ka põranda külge ning saad selle lihtsasti harja ja kühvliga kokku pühkida. Kindlasti pea meeles, et igal viiendal kasutuskorral tuleb pinnad puhastada mõne muu üldpuhastusainega, et Kiehl Procur ei kihistuks.

Tekstiilpindadelt nagu näiteks vaipadelt ja pehmelt mööblilt saad närimiskumme lihtsasti eemaldada Kiilto Freeze külmaspreiga. Selleks suuna aine pudeliga kaasasoleva peenikese toru abil otse nätsule ja eemalda siis külmunud närimiskumm pinnale ohutul viisil, näiteks kraabitsaga.

Põrandate puhastamine

Põrandate puhastamine

Põrandate puhastamine ja hooldamine koolis on aeganõudev töö, kuna igapäevast puhastamist vajav pind on üldiselt väga suur. Kiiremaks ja tõhusamaks põrandahoolduseks soovitame appi võtta kvaliteetsed puhastus- ja hooldusmasinad, millega saad põrandad laitmatult puhtaks oluliselt väiksema vaevaga ja kiiremini.

Kõvade põrandakattematerjalide puhastamiseks soovitame kasutada Hako kombineeritud põrandapesumasinat, mis lisaks tõhusale pesemisele jätab alati ka kuiva tulemuse. Nii ei ole ohtu, et lapsed märjal põrandal libiseksid ja ennast vigastaksid. Hako on puhastustehnika pioneer ning Hako masinaga saad kindel olla, et põrandad on alati laitmatult puhtad. Kuidas valida sobivaimat kombineeritud põrandapesumasinat? Loe lähemalt SIIT

Sanitaarruumide puhastamiseks soovitame appi võtta ainulaadse Excentr põrandahooldusmasina. Excentr põrandahooldusmasin on hea abimees struktuursete ja karedate põrandapindade küürimisel, mida mopiga võib olla keeruline puhastada. Lisaks on Excentr suurepärane abiline treppide puhastamisel, sest neljakandilise plaadiga pääsed lihtsasti ligi ka nurkadele. Eriti mugavaks tööks on Excentri tootevalikus juhtmevabad põrandahooldusmasinad. Nii ei pea muretsema, kas läheduses on pistikuid ning juhe ei jää töötamise ajal kuskile kinni. Loe Patrik Raidla OÜ kogemuslugu juhtmevaba Excentr põrandahooldusmasinaga töötamisest SIIT. 

Kuiva ja niiske mustuse või vedelike kiireks põrandalt eemaldamiseks võta appi nutikas Sprintus vee- ja tolmuimeja. Suure mahutavuse ja jõudlusega ning tugeva ja vastupidava korpusega Sprintus imurid on loodud professionaalseks kasutamiseks. Ebamugava ja raskelt liikuva tolmuimejaga töö on nii aeganõudev, kurnav kui ka töötajale ebameeldiv. Seetõttu on Sprintus tolmuimejaid välja töötades pööratud suurt tähelepanu kasutajamugavusele. Kõik Sprintus imurid on loodud selleks, et puhastustöötaja saaks oma ülesandeid täita kiirelt ja tulemuslikult.

Kui soovid kiirelt põrandalt väikeses koguses mustust kokku pühkida, on suurepäraseks vahendiks poolpika varrega kummiliist ja sellele juurde sobiv õiges suuruses kühvel. Kummiliistu külge ei jää tolmurullid ega karvad kinni ja seda on peale tööd väga lihtne voolava vee all puhastada. Kummiliistuga saad vajadusel isegi vedeliku koos kildudega korraga kokku pühkida.

Kuidas eemaldada põrandatelt mustad kingatriibud?

Koolides on sageli probleemiks mustad jutid põrandatel. Neid saad lihtsasti eemaldada melamiinist hõõrumisplaadiga või kasutades melamiinketast kombineeritud põrandapesumasina või põrandahooldusmasina all.

Miks kaitsta koolipõrandaid vahaga?

Suure käidavusega ruumide, näiteks koolide põrandad kaetakse sageli vastupidava ja kergesti puhastatava linoleumi või PVC-kattega. Kui materjalile ei ole tehase poolt lisatud spetsiaalset kaitsekihti, tuleb nii linoleum- kui PVC-kattega põrand vähemalt kord aastas põhjalikult vanast vahast puhastada ja uue vahaga katta. Kui põrandad on iga-aastaselt korralikult vahatatud, on neid igapäevaselt kerge hooldada ning põrandad püsivad kaua kaunid. Kuidas puhastada põrand vanast vahast ja katta? Loe lähemalt SIIT. 

Kuidas tagada libisemiskindel põrand spordisaalides ja koridorides?

Libe põrand võib endaga kaasa tuua õnnetuid libastumisi ja sellega kaasnevaid tõsiseid vigastusi. Seetõttu on äärmiselt oluline tagada libisemiskindlad põrandad ruumides, kus õpilased sageli jooksevad ja mängivad, näiteks koolikoridorides ja spordisaalides. Selleks, et tagada õpilaste ohutus, soovitame põrandaid hooldada Kiehl Procur spetsiaalhooldusainega või Kiehl Ambital-eco ökohooldusainega.

  • Kiehl Procur spetsiaalhooldusaine on spetsiaalselt välja töötatud kõrgete libisemisvastaste nõudmistega põrandate hooldamiseks. Procur on testitud ja tunnustatud spetsiaalselt koolipõrandate hooldusaineks. Kiehl Procur ei jäta kuivades triipe, pind jääb matt ning ettenähtud doseeringu korral ka libisemiskindel. Lisaks sellele, eemaldab Kiehl Procur efektiivselt mustust, kaitseb pinda ja lihtsustab märkimisväärselt mustade kingatriipude eemaldamist.
  • Kiehl Ambital-eco ökohooldusaine tagab mittelibiseva pinna, säilitab läike ning ei jäta kuivades triipe. Tänu keskkonnasõbralikule koostisele on Ambital-eco hooldusaine tunnustatud Euroopa Liidu Ökomärgisega.

Kiehl Procur ja Kiehl Ambital-eco sobivad kõikide vett taluvate kõvade ja elastsete põrandakattematerjalide hooldamiseks (PVC, linoleum, kumm, polüolefiin, marmor, terratso, valatud vaikkate ning vahatatud põrandad) ning mõlemad ained on sobilikud kasutamiseks ka kombineeritud põrandahooldusmasinaga. Enne kasutamist tutvu kindlasti ainete toote- ja ohutuskaartidega või küsi nõu meie kogenud spetsialistidelt!

Porimatid ja- vaibad hoiavad ära kuni 80% hoonesse sisenevast mustusest

Välisjalanõudega tuuakse koolimajja suurel hulgal mustust, niiskust ja tolmu, kuid kas teadsid, et piisavas pikkuses porimatid ja -vaibad hoiavad ära kuni 80% hoonesse sisenevast mustusest? Seetõttu soovitame iga sissepääsu algusesse paigutada korraliku ja kvaliteetse porimati, mis püüab kinni suurema osa mustusest ja porist ning seejärel porivaiba, mis kogub hästi niiskust ja hoiab kogu hoones põrandad puhtamad. Lisaks vähendavad porivaibad libisemisohtu ja kaitsevad põrandat. Ideaalne oleks, kui porimattide ja -vaipadega oleks kaetud 6 sammupikkust pinda. Miks eelistada vinüülpõhjaga porivaipa ja kuidas seda õigesti puhastada? Loe lähemalt SIIT.

Sanitaarruumide puhastamine

Sanitaarruumide puhastamine

Tualettruume kasutab päeva jooksul väga palju inimesi ja kuna seal esineb ka bakteriaalset mustust, siis on nende ruumide igapäevane ja teadlik puhastamine väga oluline. Vastasel korral hakkavad levima halvad lõhnad ning pindadele kinnitunud mustust on hiljem raske eemaldada.

  • Kasuta aseptilist tööviisi ehk alusta koristamist puhtamatelt pindadelt ja lõpeta mustematega. Nii ei kanna sa mustust ise oma tegevusega laiali.
  • Mittesettelise mustuse, näiteks tolmu, ihurasvad, kosmeetikatooted saad igapäevaselt eemaldada oma tavapärase üldpuhastusainega, näiteks Kiehl Econa Balance.
  • Veesetete eemaldamiseks on abiks happelised puhastusained, kuid kasuta neid ainult vajadusel, kuna need ained on mingil määral ohtlikud nii pindadele kui ka inimese tervisele.
  • Kindlasti ära unusta puhastada seinu ja kõiki pindu, mida ruumis puudutatakse: lülitid, segistid, seebi- ja paberihoidikud.

Kuidas puhastada sanitaarruume tõhusalt ja ohutult? Loe lähemalt SIIT. 

Küsi julgelt lisainfot meie kogenud spetsialistidelt ja leiame Sulle parimad lahendused!

Taavi Keerma
Taavi Keerma
Valdkonna müügijuht
Tauno Abel
Tauno Abel
Valdkonna müügijuht
Katrin Miller
Katrin Miller
Valdkonna müügijuht
Erle Kõnd
Valdkonna müügijuht (Tartu esindus)
Kristina Märss
Võtmekliendi müügijuht (Tartu esindus)
Marilyn Kaer
Marilyn Kaer
Ärimüügijuht
Siim Saarik
Siim Saarik
Ärimüügijuht
Siim Sildnik
Siim Sildnik
Tootejuht
(Prügikäitlussüsteemid)
Tõnis Ilves
Tõnis Ilves
Tootejuht
(Puhastusained, hügieeni- ja
pesumajatooted)
Pille Kasari
Pille Kasari
Tootespetsialist
(Puhastusained ja koristustarvikud)

21. august 2023