Palun vali soovinimekiri

Sinneri ring kiiremaks, tõhusamaks ja ökonoomsemaks puhastamiseks

Sinneri ring

Sinneri ring kiiremaks, tõhusamaks ja ökonoomsemaks puhastamiseks

Optimaalse ja tõhusa puhastustulemuse saavutamiseks ei piisa ainult puhastusainest. Arvestada tuleb ka mitmete erinevate teguritega, mis üksteist mõjutavad. Nendeks teguriteks on aeg, kemikaalid, temperatuur ja mehaaniline jõud.

1959. aastal määratles Henkeli pesuvahendite osakonna peakeemik Herbert Sinner need tegurid tõhusa puhastamise aluseks ja nimetas selle Sinneri ringiks. Aeg, kemikaalid, temperatuur ja mehaaniline jõud on tegurid, mis puhastamise käigus üksteist mõjutavad. Kui ühte tegurit suurendada, siis teised tegurid automaatselt vähenevad. Näiteks kui suurendada puhastusvahendi kontsentraadi sisaldust pesulahuses, väheneb vajadus tugevale küürimisele ja pinnad saavad kiiremini puhtaks.

Sinneri ringi 4 põhitegurit

Sinneri ring

Sinneri ringi põhitegurid - aeg

1. AEG

Aeg mõjutab puhastustulemusi suurel määral. Puhastusaineid kasutades on oluline teada, kui kaua läheb konkreetsel vahendil toimimiseks aega. Mida kauem pind kemikaaliga kokku puutub, seda rohkem on sellel aega korralikult töötada, et tagada soovitud tulemused. Kindlasti tuleb seejuures järgida, et pikem mõjuaeg ei kahjustaks puhastatavat pinda!

Näiteks sobib marmorilt ja autovelgedelt rooste eemaldamiseks suurepäraselt Kiehl RuginOff happevaba rooste eemaldusaine, kuid kui seda kasutades ei järgita kõiki kasutusjuhendis välja toodud samme, siis jääb paraku soovitud tulemus saavutamata. Selle puhastusaine puhul on mõjuaeg keemilise reaktsiooni tekitamiseks väga oluline. Kui aine on piisavalt kaua pinnal olnud, muutub pind erksalt lillaks ja roosteplekki on lihtne eemaldada.

Liimiplekkide või markeri jälgede puhastamisel teeb imesid Kiehl Tablefit plekieemaldusaine. Selle puhastusaine puhul on samuti äärmiselt oluline, et laseksid sellel mõnda aega mõjuda. Kui pihustad toodet pinnale ja pühid selle kohe maha, siis on plekkide eemaldamine keeruline. Kui aga lased tootel mõnda aega pinnal mõjuda, saad pinnad kergesti puhtaks.

Sanitaarruumide puhastamisega alusta alati ruumi kõige mustemast kohast. Vannitoas on selleks tavaliselt tualettpott. Pihusta esmalt tualettpotti puhastusainet ning lase sellel mõnda aega toimida. Seni jätka ülejäänud vannitoa puhastamisega ning lõpetuseks puhasta tualettpott wc-harjaga – läikiv tulemus on garanteeritud!


Sinneri ringi põhitegurid - temperatuur

2. TEMPERATUUR

Mida kõrgem on veetemperatuur, seda intensiivsem on reaktsioon puhastusaine ja puhastatava pinna vahel, sest kuumus aktiveerib pesuaineosakesi. Tänu sellele saad pinnad kiiremini ja kergemalt puhtaks. Kindlasti kontrolli enne üle, millise temperatuuriga võib pindu puhastada, sest kui temperatuur on liiga kõrge, võib aine aurustuda ja avaldada soovimatut mõju keskkonnale, puhastatavale pinnale ning töötaja tervisele. Näiteks aitab kuumem vesi paremini rasva lahustuda, kuid õhukesed plastikanumad hakkavad kõrgel temperatuuril sulama. Seevastu mikrokiudlappe ja moppe pestes on soovitatav kasutada kuumemat vett, et tooted säilitaksid oma puhastusfunktsiooni ja suudaksid võimalikult palju vett imeda.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et happelisi, kloori ja lahusteid sisaldavaid puhastusaineid võib doseerira ainult külma vette! Soojas vees hakkavad ohtlikud koostisosad lenduma, mis on ohtlik kasutajale ja ka puhastusaine ei toimi enam nii nagu peab.


Sinneri ringi põhitegurid - kemikaalid

3. KEMIKAALID

Tõrksa mustuse, nagu näiteks kinnikõrbenud toidujäätmete või rasvaplekkide eemaldamisel on abiks erinevad puhastusained, mis teevad mustuse eemaldamise lihtsamaks ja vähendavad oluliselt vajadust kasutada mehaanilist jõudu. See tähendab, et pindasid ei ole vaja nii tugevalt küürida. Suurepäraseks vahenditeks on näiteks Kiehl Xon-forte, mis on loodud väga rasvaste pindade puhastamiseks. Kiehl Xon-forte on aluseline puhastusaine, mille pH on 13. Seega kindlasti veendu enne kasutamist, et puhastatav pind taluks aluselist ainet. Vastasel korral võid pinda kahjustada.

Sanitaarruumides kasutatakse tavaliselt happelisi puhastusaineid, mille pH on 0-2. Need ained eemaldavad tõhusalt katlakivi ja roostet. Loe lähemalt SIIT, kuidas puhastada sanitaarruume ohutult ja efektiivselt.

Tugevate kemikaalide tihe kasutamine võib avaldada negatiivset mõju Sinu tervisele ning pindadele ja seetõttu soovitame igapäevasel puhastamisel eelistada pH-neutraalseid puhastusaineid. Happelisi puhastusaineid kasuta ainult siis, kui selleks on vajadus!

pH-skaala


Sinneri ringi põhitegurid - mehaaniline jõud

4. MEHAANILINE JÕUD

Hea puhastustulemuse saavutamisel mängib olulist rolli mehaaniline jõud ehk jõud mida on vaja kasutada mustuse eemaldamiseks. Paraku on inimjõul piirid ja seetõttu on koristustöödel suureks abiks erinevad masinad, mis suudavad pindasid tõhusamalt puhastada.

Suurepäraseks näiteks on Excentr põrandahooldusmasin, mis tänu kiirele ekstsentrilisele pöörlemisele tagab alati ühtlaselt hooldatud põranda. Excentr põrandahooldusmasina puhul on välja töötatud süsteemid, tänu millele ei ole vaja kasutada erinevaid kemikaale – suurepärased tulemused saavutad ka puhta veega! Excentr põrandahooldusmasinat kasutades väheneb oluliselt tööaeg, kemikaalide kasutamine ja vee temperatuur.

Põranda pesemine mopiga on aeganõudev ja väsitav töö. Lisaks on mopiga põrandaid pestes oht, et osa mustust hõõrutakse uuesti põrandale laiali. Selleks, et põrandate pesemine oleks lihtsam ja efektiivsem on suurepäraseks abiliseks Hako kombineeritud põrandapesumasin. Põrandapesumasinal on imujalg, mis suunab mustuse musta vee paaki ja tagab tänu sellele alati laitmatult puhtad põrandad. Lisaks on äärmiselt oluline ka põrandate korralik kuivatamine, sest selle käigus eemaldatakse põrandalt väga palju mustust ja setteid tekitavat vett. Kombineeritud põrandapesumasin kuivatab põranda korralikult ära ja tagab kauni läikiva pinna.

 

Aeg, temperatuur, kemikaalid ja mehaaniline jõud on muutuvad tegurid, mistõttu saab neid kombineerida erineval viisil, olenevalt mustusest, puhastatavast pinnast ja olemasolevatest ressurssidest. Oluline on meeles pidada – kui ühte teguritest vähendada, tuleb seda kompenseerida teiste teguritega. Nii tagad alati suurepärased puhastustulemused!

 

3. august 2022