Palun vali soovinimekiri

Miks on oluline PVC- ja linoleumkattega põranda vahatamine?

põranda vahatamine

Miks on oluline PVC- ja linoleumkattega põranda vahatamine?

Suure käidavusega ruumide nagu näiteks koolide, lasteaedade ja kontoriruumide põrandad kaetakse enamasti vastupidava ja kergesti puhastatava linoleumi või PVC-kattega. Kui materjalile ei ole tehase poolt lisatud spetsiaalset kaitsekihti, tuleb nii linoleum- kui PVC-kattega põrand vähemalt kord aastas põhjalikult vanast vahast puhastada ja uue vahaga katta. Põranda vahatamine muudab linoleumi ja PVC kulumiskindlamaks ja tagab põrandate uueväärse välimuse paljudeks aastateks.

Üha laienev värvivalik ja moodsad mustrid on muutnud nii linoleumi kui PVC populaarseks põrandakattematerjaliks. Kuna nii PVC-kattega kui linoleumist põrandad on siledad ning ilma vuukideta, on nad lihtsasti hooldatavad ja sobivad hästi suure käidavusega ruumidesse. Kuid miks mitte paigaldada looduslikest materjalidest valmistatud linoleumi ka kodu enimkäidavatesse ruumidesse või PVC-ga katta garaaži põrand?

PVC ja linoleumkattega põrandate liiga varase kulumise põhjused:

  1. Põrandat ei ole korralikult pestud ja põrand on must ka peale pesemist
  2. Eelnev vahatamine ei ole tehtud korrektselt ja põrand on jäänud laiguliseks ja ebaühtlaseks
  3. Vana vaha ei ole enne uue peale kandmist korralikult eemaldatud
  4. Enne vahatamist ei ole pestud põrand korralikult kuivanud ja vaha ei nakku põranda külge ning jääb põrandale ebaühtlaselt

Põrandal on käigurajad, laigud või plekid

Suuri põrandaid ainult mopiga puhastades võib tekkida olukord, kus isegi igapäevaselt põrandaid pestes on mõne aja möödudes põrand ühtlaselt määrdunud. Nii juhtub kui põrandapesu moppi ei asendata küllalt tihti puhta mopiga või ei puhastata moppe piisavalt. Mopi sisse koguneb mustus ja kui see  mööda põrandat laiali kanda määrib see lõpuks põranda. Ette on tulnud isegi olukordi, kus põrand on nii halvas seisukorras ja õhus on küsimus, kas põranda peaks asendama lausa uue kattega. Tegelikult on vaja sellisel juhul ette võtta põranda süvapuhastus, vana vaha eemaldus ja põranda vahatamine.

Sageli puhastatakse põrandaid liiga märja mopiga ja ei kuivatata seejärel, mistõttu on ideaalne on suurte ruumide põrandaid pesta kombineeritud põrandapesumasinaga, sest masin eemaldab põrandalt lahti pestud mustuse ega kanna mustust edasi põranda puhtamatele aladele.

Siseruumide põrandate pesuks sobivad kombineeritud põrandapesumasinad.

Korralikult vahatatud ja hooldatud põrand säästab aega ja raha

Põrandaid vahatatakse, et kaitsta neid mehaanilise kulumise eest ja lihtsustada puhastamist. Nii säästad põrandakattematerjali ja põranda uueväärne välimus säilib oluliselt kauem. Enne vahatamist puhasta põrand ja eemalda vanad vahakihid, tee süvapesu ning loputa ja kuivata põrand korralikult.

1. Vana vaha eemaldamine

Põrandalt saab vaha eemaldada nii kuiva kui märja meetodiga. Märg vahaeemalduse meetod tähendab, et vaha sulatamiseks ja põrandalt eemaldamiseks kasutatakse spetsiaalseid aineid ehk keemiat. Tee kindlasti eelnevalt kindlaks põrandakatte materjal ja eemalda vana vaha sellele pinnale sobiva vahaeemaldusainega. Kanna aine koos veega või eelnevalt niisutatud põrandale, lase toimida ning pese puhastusmasinaga vaha põrandalt lahti. Kogu mustus ja vanad vahajäägid veeimuriga kokku ja loputa põrand puhta veega. Veendu, et oled põrandalt vahaeemaldusaine jäägid täielikult eemaldanud ja lase põrandal korralikult enne uue vahaga katmist kuivada. Niiskele põrandale vaha ei nakku.

Vahaeemaldusaine vali põrandakatte materjali järgi konsulteeri spetsialistiga, et leida õiged töövahendid ja saavutada parim tulemus. Erinevad vahaeemaldusained eemaldavad vaha tõhusalt erinevatelt põrandakatetelt:

  1. Kiehl Copex 10L All-round stripper
    Kiehl Copex 10L vahaeemaldus-ja suurpuhastusaine
    92,90 € / tk
    KM-ta:
    76,15 €
  2. Kiehl Li-ex 10L Special stripper
    Kiehl Li-ex 10L tugevatoimeline vahaeemaldus-ja suurpuhastus
    86,74 € / tk
    KM-ta:
    71,10 €
  3. Kiehl Poly-ex 10L Powerful stripper
    Kiehl Poly-ex 10L tugevatoimeline vahaeemaldus-ja suurpuhast
    81,41 € / tk
    KM-ta:
    66,73 €
  4. Kiehl Veroclean 10L Express stripper
    Kiehl Veroclean 10L kiirvahaeemaldusaine
    115,20 € / tk
    KM-ta:
    94,43 €

Kuiv vahaeemalduse meetod tähendab, et vana vaha lihvitakse põrandalt spetsiaalse vahaeemalduskettaga, põrand puhastatakse tekkinud tolmust tolmuimeja ja niiske mopiga ning põrand ongi uue vahaga katmiseks valmis. Kuiva meetodi eelis märja meetodi ees on aja sääst, sest puudub kuivamise aeg enne uut vahatamist ja keskkonnasõbralikkus, sest vaha eemaldamiseks ei kasutata keemiat.  

Spetsiaalse vahaeemalduskettaga (pruun SPP – ketas) eemaldad kiirelt 2-4 kihti vaha. Märglihvimiseks vajad ainult vett ning kogu protseduur on keskkonnasõbralik, säästlik ja kiire. Tööaega säästad lausa 70%. Peale lihvimist pese ketas kindlasti kraani all või survepesuriga. Siledad vahavabad pinnad on valmis uue vaha pealekandmiseks.

Puhastuseks ja eritöödeks sobivad masinad leiad SIIT

2. Põranda vahatamine

Parimad tingimused põranda vahatamiseks on kui õhutemperatuur on 18-24°C ja suhteline õhuniiskus on 40-70%. Kui ruumis on suur õhuniiskus kuivab põrand liiga kaua! Liiga kuiv õhk ja kõrge õhutemperatuur tähendavad aga, et kuivamisaeg on liiga lühike. Põranda vahatamisel väldi tuuletõmbust, lülita välja konditsioneer ja põrandaküte. Väga oluline on vahatada korralikult kuivanud põrandat, sest kui niiskus jääb vahakihi alla, võib vaha hiljem pulbristuda.

Vahatamiseks vajad varrega mopialust ja puhast vahatamismoppi, mis tuleb enne vahatamist veega niisutada ja suuremast veest välja väänata. Uus mopp pese kindlasti enne vahatamist pesumasinas läbi, et vältida lahtisi ebemeid.

Loksuta kanistrit ja kalla umbes 250 ml vaha põrandale. Levita vaha puhta mopiga kohe ühtlaselt õhukese kihina ühesuunaliste liigutustega laiali. Kui kasutad matti vaha, siis tuleb kanistrit enne vaha kallamist iga kord loksutada, muidu jääb tulemus põrandal hiljem ebaühtlane. Liigu alati ruumi tagaosast ukse poole, mitte vastupidi. Tööta umbes 1-meetri laiuste tööribadega. Vajadusel lisa vaha ja levita viivitamatult, kattes iga järgmise mopitõmbega eelmist.  

Nipp! Kalla väiksem kogus vaha Kiehli 2l mõõdukannu või kasuta kanistril kraani, et vältida kanistri tilkumist või suurema koguse vaha maha sattumist. Hoia alati käepärast puhas rätik vahatilkade pühkimiseks.

Lase vahal täielikult kuivada! Sõltuvalt õhuniiskusest ja kasutatud tootest on tavaline kuivamisaeg 30-90 minutit, linoleumi puhul umbes 6-12 tundi! Peale täielikku põranda kuivamist kanna sama tehnikat kasutades, kuid soovitavalt ristsuunas maha järgmine kiht vaha. Sel ajal kui vahakiht kuivab, hoia vahased mopid kuni eelmise vahakihi kuivamiseni kilekotis. Nii ei kuiva mopid ja saad samu moppe kasutada ka järgmise vahakihiga katmiseks. Teise vahakihi kuivamisaeg on 8-9 tundi. Iseläigestuv vaha saavutab läike peale kuivamist, kuid soovi korral saad pinna läigestada ka peale kuivamist High-Speed põranda hooldusmasinaga ja spetsiaalse kettaga.

Peale vahatamist on oluline töövahendid korralikult puhastada – töövahendid puhasta niiske lapiga ja mopid loputa kõigepealt puhta veega ning seejärel pese nad pesumasinas.

Miks kaitsta põrandaid Kiehl põrandavahaga? Loe lähemalt SIIT.

  1. * Kiehl Thermodur 5L läikiv  metalliseeritud vaha
    * Kiehl Thermodur 5L läikiv vaha
    61,76 € / tk
    KM-ta:
    50,62 €
  2. *Kiehl Thermodur-diamant 5L kõrge kuivainesisaldusega vaha
    *Kiehl Thermodur-diamant 5L kõrge kuivainesisaldusega vaha
    92,23 € / tk
    KM-ta:
    75,60 €
  3. * Kiehl Thermohospital 5L läikiv, desinf.ainetele vastupidav
    * Kiehl Thermohospital 5L läikiv, desinf.ainetele vastupidav
    67,42 € / tk
    KM-ta:
    55,26 €
  4. * Kiehl Thermodur-satina 5L  poolmatt metalliseeritud vaha
    * Kiehl Thermodur-satina 5L poolmatt vaha
    69,33 € / tk
    KM-ta:
    56,83 €
  5. * Kiehl Ceradur-eco 5L mittemetalliseeritud vaha läikiv
    * Kiehl Ceradur-eco 5L mittemetalliseeritud vaha läikiv
    53,85 € / tk
    KM-ta:
    44,14 €

Vahatatud põranda hooldus

Peale vahatamist ei ole soovitatav ruumi kasutada 12-24 tundi ning kahe nädala jooksul pärast põranda vahatamist kasuta võimalikult kuiva ja keemiavaba koristusmeetodit. Jälgi, et vahatatud põranda puhastusained oleksid neutraalsed või nõrgalt aluselised.

Soovitame kasutada universaalseid puhastusaineid kombineerituna hooldavaid aineid sisaldavate toodetega:

  1. Kiehl Procur Kontsentraat 1L spetsiaalhooldusaine
    Kiehl Procur Kontsentraat 1L spetsiaalhooldusaine
    17,23 € / tk
    KM-ta:
    14,12 €
  2. Kiehl Ambital-eco Concentrate 1L Eco maintenance cleaner
    Kiehl Ambital-eco Kontsentraat 1L hooldusaine ökomärgisega
    11,46 € / tk
    KM-ta:
    9,39 €

30. juuni 2021