Palun vali soovinimekiri

Kauni muru saladus – millist hooldust vajab muru peale lume sulamist?

Kauni muru saladus – millist hooldust vajab muru peale lume sulamist?

Eemalda murult üleliigne kõdu ja sammal ning õhuta muru spetsiaalse tööriistaga ehk muruõhutajaga või teise nimega aeraatoriga. Nii kasvab murutaime juurestik tugevamaks, sest juureni jõuab rohkem niiskust ja toiteaineid.

Värskusest pakatav, tihe ja ilus muru valmistab igale aiaomanikule suvisel ajal palju rõõmu. Terve ja elujõulise murukamara kasvatamiseks ei piisa aga kahjuks ainult niitmisest ja kastmisest. Selleks, et murutaim oleks elujõuline ja peaks vastu ka põuasemal ajal, on soovitatav kevadel ja sügisel muru põhjalikumalt hooldada. Esmalt eemalda murult üleliigne kõdu ja sammal ning vii seejärel vii läbi muru õhutamine. Muru õhutamine tuleks ette võtta kevadel kohe pärast lume sulamist kui maa on tahenenud ja sügisel peale niiduhooaja lõppu.

Muru kvaliteeti mõjutavad:

  • liiga paks kõdu kiht
  • liiga suur sambla ülekaal
  • umbrohi ja mittesoovitud taimed murus
  • mehhaanilised kahjustused (jalgpalli väljakud, basseini asukohad jne)
  • liiga tihe pinnas (savine maa)
  • muru hooldamise ja niitmise võtted

Kuidas parandada muru kvaliteeti?

Muru vajab hoolt ja väetamist ning kasvamiseks orgaanilisi toitaineid ja väetisi (nt lämmastik), süsihappegaasi (CO2), niiskust ja valgust. Pinnasel on oluline roll toitainete säilitamisel ja niiskuse regulatsioonil. Muru kvaliteedi parandamiseks eemalda tugevama rehaga või spetsiaalse Billy Goat samblaeemaldajaga esmalt muru pinnalt üleliigne kõdu ja sammal. Kui muru on saanud kannatada või muru sisse on tekkinud kulunud kohad, külva kulunud kohtadesse uuesti muruseemet.

Kõdu kiht maapinnal toetab muru kasvu, kaitsdes juuri vigastuste ja liigse UV-kiirguse eest. Kui kõdu kiht muutub paksemaks kui 2 cm, hakkab see takistama toitainete ja vee jõudmist juurteni. Samuti takistab liiga paks kõdukiht juurte ulatumist toitainete rikka pinnaseni. Kõdu eemaldamiseks peaks ööpäeva keskmine õhutemperatuur ületama 5 C°.

Miks on oluline muru õhutada?

Tõhusaim viis muru õhutamiseks on kasutada spetsiaalseid seadmeid ehk Billy Goat muruõhutajaid või teisisõnu muru aeraatoreid. Kui muru püstlõikuriga on eemaldatud liigne kõdu ja sammal, saab ette võtta muru õhutamise. Muru õhutamine tähendab, et maapinda tehakse umbes 5 cm püstised augud, mis on murule mitmel põhjusel kasulikud. Sügisel õhutajaga maapinna sisse tehtud augud aitavad kevadisel lumesulaveel paremini pinnasesse imbuda. Kevadine muru õhutamine on aga kasulik, et väetis ja niiskus satuks sügavamale pinnasesse ja aitaks murupõõsa juurestikul kasvada sügavamale ja seeläbi ka tugevamaks muutuda. Maapinnast välja tõmmatud mass tuleks murult eemaldada. Kõige kiirem ja tõhusam on seda teha imuriga, mille küljes on ka kogumiskott. Muru õhutamine on murule vajalik, sest aitab:

  • parendada õhuvahetust pinnases
  • tõhustada vee ja toitainete pinnasesse imendumist
  • suurendada ja ergutada muru juurtekasvu
  • vähendada pinnase tihendumist
  • suurendada muru vastupanuvõimet kuumusele ja põuale, kuna murupõõsa alla on kasvanud tugev ja sügavale ulatuv juurestik
  • vähendada märgatavalt kõdu teket
  • aktiviseerida muru mikrofloorat
Muru õhutamise skeem

Muru õhutajaid ehk aeraatoreid on erinevaid – nii järelkäidavaid kui järelveetavaid mudeleid. Billy Goat on juhtiv õueala ja haljasala tehnika tootja Ameerikast. Töökindlad aiatööriistad ja seadmed on usaldusväärseks partneriks aednikele, haljastusettevõtetele, muruspetsialistidele ja teistele  teenusepakkujatele. Profimasina eelis kodumasina ees on vastupidavus ja efektiivsus. Kui kodukasutuseks mõeldud samblaeemaldaja või kõdu eemaldaja piid on peenemad ja meenutavad rehapiisid, siis Billy Goat masina terad on tugevad kettad ja neid on kulumise korral võimalik ka ükshaaval vahetada. Tera tugevus on oluline kui murus on puude juuri või kivisid, mis peenemad piid rikkuda võivad.

Haljastaja hooldab muru kvaliteetselt ja kiirelt

Aiandus- ning haljastusettevõtted hooldavad igapäevaselt suuri murualasid. Kompromisse ei saa teha ei töö kvaliteedis ega kiiruses ning tihtipeale on kevadtöödeks aega vaid loetud nädalad. Et iga muruala või golfiväljak saaks suviseks hooajaks korralikult hooldatud, on hea töötada aiatöövahendite ja seadmetega, mis alt ei vea ja on vastupidavad.

Koduaedade muru hooldustöid on nii mõnelgi korral kasulikum kutsuda tegema oma ala spetsialist. Kogenud aednikud kasutavad professionaalseid töövahendeid, omavad hulgaliselt kogemust ning tunnevad ka muru hingeelu hästi. Kui endal aega ja huvi on, saab eritööde masina vajalike tööde tegemiseks ka rentida. 

Küsi lisa:

Gert Leppik
Tehnikajuht
Holger Kullus
Välimasinate müügijuht (Tartu esindus)
Siim Kuus
Välimasinate müügikonsultant

Vaata tooteid:

28. märts 2024