Palun vali soovinimekiri

NiiduPartner hoiab Ferris niidukiga töötades kokku väärtuslikku tööaega!

NiiduPartner ja Ferris muruniiduk

NiiduPartner hoiab Ferris niidukiga töötades kokku väärtuslikku tööaega!

Henry Priks NiiduPartnerist jagas meiega lahkelt oma kogemusi haljasalade korrashoiust Ferris muruniidukitega. Loe intervjuust tema tähelepanekute kohta muruniidukite osas.   

Miks valisite just Ferris niiduki?

Kasutame oma töös proffiniidukeid ja hooldame igapäevaselt väga erineva suurusega objekte. Hooajas teeb iga niiduk tööd umbes 600 tundi ja kõik masinad töötavad hommikust õhtuni. Arvan, et Ferris niiduki valik sai alguse sellest, et Puhastusimpordi müügitöö oli veenev. Kuna argumendid tundusid väga head, otsustasin minna tootetutvustusele.  

Ferrise üllatas sellega, et ühe objekti niitsime ära kolme päeva asemel kahega. Varasem kogemus ja töömaht objektil oli teada ja nii saigi tekkida võrdlusmoment. Võita terve tööpäev oli väga positiivne.

Ferrise nullpöörderaadiusega niiduki suur eelis on vedrustus ja amordisüsteem, mis lubab sõita täisgaasiga ka ebatasastel territooriumitel ilma, et seljas tunda oleks. Teise eelisena tooksin välja Ferrise mootori võimsuse. Kuna mootor on võimsam kui enamusel sama laia niiduorganiga niidukitel, siis ei jää Ferris hätta ka märja rohu niitmisega. Võimsa mootoriga masin lõikab läbi ka tiheda niiske muru, mitte ei sõida seda pikali. Niiduki puhul ongi oluline, et oleks hea niidutulemus ja kiirus, et saaks töö ära teha efektiivselt.

Isegi kui kohe ei saa aru, et Ferrise niidukil on amordid, siis mõistad seda siis, kui sama töö teed ära lihtsalt kiiremini kui varem. Kui paljudel teistel niidukitel on ainult istme vedrustus, siis Ferrise niidukitel on ka rataste vedrustus. Tänu sellele ei saa ka masina raam niites põrutada, rääkimata selle juhist. Ma võrdleksin Ferrise vedrustust auto vedrustusega. Kas kujutate ette, et ainult auto istmete alla oleks paigaldatud vedrustus? Pehme sõidutulemuse tagavad ikkagi rataste amordid.

Milliseid ja kui suuri objekte niidate?

Meil on väga erinevaid objekte. On 1500 m2 eramaju, aga ka mitmekümne tuhande ruutmeetri suurusi valdade haljasalasid. Niitjad töötavad niidukil terve pika tööpäeva ja niiduki sõiduomadused muutuvad väga oluliseks. Samuti ka niiduki mootori võimsus.

Millega olete Ferris niiduki puhul rahul?

Nagu varasemalt ka mainisin, siis oleme väga rahul Ferrise niidukite vedrustusega ja ka mootori võimsusega. Kui võrrelda erinevaid sama niiduteki laiusega niidukeid, siis Ferrise niidukid on võimsamad.

Niiduparter-Ferris-nullpöörderaadiusega-muruniidukid

Kas Ferris niidukiga on töö muutunud kergemaks?

Töö on ikka samasugune, aga tõesti, kui töö saab tehtud kiiremini ja niiduk ei põruta juhti nii palju, siis saan küll öelda, et on läinud kergemaks. Uuel hooajal plaanin lisada Ferris niidukitele lisaks niiduki vedrustussüsteemile ka istmevedrustuse. Mulle tundub, et nii on tööd teha veelgi mugavam ja töö saab tehtud kiiremini. Suured alad on tihti ebatasased ja auklikud ning mutimulla hunnikutega. Ilma korraliku vedrustuseta nende niitmine raputaks niidukijuhti ja masina raami korralikult.

Mida pead niitmise puhul oluliseks?

Kliendi jaoks on oluline niidu tulemus, meie jaoks lisaks ka töö tegemise kiirus. Seni on kõik kliendid meie uue tehnikaga tehtud tööga rahul olnud. Keskmiselt niidame ühte objekti 3x kuus, aga meie töö sõltub väga palju ilmast. Kui on põuane aeg, siis võibolla niidame vaid korra, kuid kui väga vihmane, siis tuleb niita rohkem. Kuna lepingujärgselt peame lähtuma määratud muru pikkusest, siis saame ise vastavalt ilmale ja vajadusele otsustada, millal niidame ja kuidas tööd planeerime.  

Milliseid soovitusi annaksite neile, kes hakkavad endale niidukit valima?

Proovige kindlasti ise niita ja niidukiga sõita! Nii öelda tunnetada oma tagumikuga. Vedrustuse eelis tuleb esile just pikemalt sõites. Ideaalne oleks kui saaks niitmist proovida objektil, mida oled varem niitnud, sest siis tekib võrdlus kahe masinaga töötamise vahel. Mina sain tõelistest eelistest alles siis aru, kui oma objektile läksin. Enne oli ainult teooria, aga päriselt tunnetasin vahet siis kui olin pika päeva tööd teinud.

Milline on olnud Ferris niiduki hooldusvajadus?

Ferris niiduki pluss on see, et korraline hooldus on 1x hooaja jooksul. Vahetad õli ära ja muud polegi. Ülejäänud hooaja jooksul on vaja terasid hooldada ja vajadusel ka vahetada. Viimast juhul, kui kivi otsa kogemata sõidad. Üks terakomplekt kestab umbes 1-1,5 kuud ja seda tingimusel, et niidumasinad teevad pidevalt tööd.

Niiduparter-Ferris-nullpöörderaadiusega-muruniidukid

Ferris muruniidukite valikuga saad tutvuda SIIN ning muruhooldusmasinatega kaubamärgilt Billy Goat saad tutvuda SIIN.

Küsi lisa:

Gert Leppik
Tehnikajuht
Holger Kullus
Välimasinate müügijuht (Tartu esindus)
Siim Kuus
Välimasinate müügikonsultant

16. märts 2021