Palun vali soovinimekiri

4 põnevat näidet, kuidas SOL sorteerib jäätmeid Longopaciga

jäätmekäitlus

4 põnevat näidet, kuidas SOL sorteerib jäätmeid Longopaciga

„SOL’i kontorites sorteerime prügi ja kasutame Rootsist pärit uudset Longopac jäätmekäitluse süsteemi, kuid vastavalt vajadusele oleme Longopac kilekotti kasutanud ka muudel otstarvetel,“ jagab oma kogemusi SOL Baltics tegevjuht Rinel Pius. 

„Ehk muidu ei olekski uudse idee peale tulnud, kui Longopac tehase, Paxxo esindaja Maurizio Zorrone oma koolitustel poleks Longopacist kõnelenud kui pakendist, mitte kui prügikotist. Longopac kile omab ju luba toiduainetega kokkupuutumiseks ja nii oleme Longopac kile sisse pakendanud näiteks puuvilju, et neid oleks mugav kaasa võtta. Samuti on ette tulnud, et oleme Longopac kilekotti kasutanud pakendina puhaste või mustade rõivaste transpordiks meie SOL Pesumajadesse,“ toob Rinel huvitavaid näiteid Longopaci kasutusulatuse kohta.

„Meie majas ei peagi mustade rõivaste jaoks olema eraldi lahendust – lihtsalt lähed meie prügikapi juurde, vaatad prügikoti põhja ning kui seal ei ole muid jäätmeid, siis viskad riided sisse, suled koti, eraldad kaablivitsaga vajamineva osa ning pesukott ongi valmis!“ julgustab Rinel ka teisi ettevõtteid paindlikku Longopaci loominguliselt kasutama.

SOL on Longopaci kasutanud veelgi omapärasemates kohtades. Nimelt on Longopac kile sobinud keemiapudelite transpordiks objektile, kui on olnud vaja teha mõni puhastuskatse. Longopac on hea võimalus kaasa võetud pudel igaks juhuks isoleerida, et autos ei tekiks lekkimisohtu või lõhna.

Järgnevalt jutustab Rinel Pius kolm põnevat lugu sellest, kuidas SOL ja Longopac aitavad vähendada kolme Eesti ettevõtte CO2-jalajälge.

SOL köök Longopac jäätmekäitlussüsteemiga Longopac jäätmekäitlussüsteem

1. Finantskeskuse moodsad „prügisaared“

3-4 aastat tagasi oli Tallinnas valmimas umbes 500 töökohaga rahvusvaheline finantskeskus. Meie ülesandeks SOL’is oli keskusele pakkuda hoolduskoristust. Kontseptsiooni ja koostöö plaane arutama jõudes selgus, et keskus oli tellinud iga töölaua alla ka paberikorvi – kokku umbes 500 korvi!

Loomulikult oli meil parem ja keskkonnasõbralikum plaan valmis! Meie pakkumine oli, et laudade alla ja tööruumidesse ei panda üldse ühtegi prügikasti, vaid koridoridesse tehakse hoopis nn „prügisaared“.

Kuna finantskeskuse ruumid asuvad neljal korrusel, tegime ettepaneku, et loome igale korrusele spetsiaalsed, ettevõtte stiili arvestavad saared ega kasuta Longopac standard lahendust. Julge mõte meeldis meie kliendi juhtkonnale väga ja nii installeerisimegi disainlahenduse sisse Longopac prügisüsteemi.

Argumente Longopac süsteemi kasuks oli mitmeid:

  • erilahendus sobis kliendi ruumide disainiga
  • „prügisaared“ ei kogunud mitte lihtsalt segaprügi, vaid olid sorteerimisjaotusega
  • töötajad olid „sunnitud“ liikuma ja prügi äraviimiseks tegema tööpause

Töö käigus ilmnes veelgi kasutegureid:

  • Prügikoti kulu vähenes kordades! Paberikorvid ei täitu kunagi täielikult prügiga ning nii tekitab pooltühi prügikott ise lisaks suure hulga prügi. Longopac kile kulub täpselt nii palju, kui on vaja tekkinud prügi pakendamiseks ja nii ei pea ära viskama pooltühje prügikotte.

Ajasääst prügikottide vahetamisel! On suur vahe, kas vahetada igapäevaselt 500 prügikotti või Longopaci puhul panna uus kott 3-4 kuu pärast. Koristaja töö sai suunata ümber mõtestatud tegevusele, sest keskmiselt võtab iga prügikorviga tegelemine aega umbes 20 sekundit/kord. Kui igapäevaselt oleks koristaja pidanud tegelema 500 prügikorviga, oleks sellele tegevusele kulunud üle kahe tunni päevas. Koristajal kulub „prügisaarega“ tegelemiseks aega umbes 4 minutit ühe prügisaare kohta ning ta saab ülejäänud ajal teha muid tegevusi.

2. Uudne töökohtadeta büroohoone

Tallinnasse ehitati büroohoonet, kus uudse lahendusena ei ole töötajatel kindlat töökohta ega töölaudadel sahtleid isiklike asjade hoiustamiseks. Igal laual asub vaid kuvar, kuhu töötaja oma arvuti hommikul tulles ühendab.

Töötoad on erinevad – on vaikseid ruume, kus on nii omavahel kui ka telefoniga rääkimine keelatud, kui ka sotsialiseerumiseks mõeldud ruumid. Igal korrusel asub ka köök koos söögitoaga.

Meie poolt pakutud jäätmekäitluse lahendus nägi ette, et prügikastid oleksid vaid köögis ja koridorides ning mis oleksid loodud samuti kliendi mööblisse integreeritud erilahendusena.

Kuna Longopac süsteemi leiab erinevates suurustes, siis saime kasutada erilahenduses nii keskmise kui väikese suurusega Longopac raame. Tänaseks on uudne ja keskkonnasõbralik lahendus töötanud objektil aastaid ja kõik kasutajad on rahul.

Väärt kogemusena õppisime, kui oluline on kliendiga kokku leppida iga pisemgi detail. Näiteks juhtus nii, et kui objekt oli valmis saanud, siis avastasime, et köögimööbli valmistaja oli paigaldanud Longopaci kapi valamu alla. Tavaliselt ongi prügikorv valamu all, kuid Longopaci efektiivsus sel juhul  esile ei tõuse, sest valamu all on vähe ruumi, kõigest 40x40 cm Longopacile. Parim lahendus on luua Longopacile eraldi kapp näiteks valamu kõrvale, kus prügikott saab vabalt meetri jagu langeda.

3. Eksimused on väärt kogemused!

Mulle meeldib Paxxo tehase koolitaja Maurizio tore kommentaar Longopaci kohta: „Longopac on Ferrari, aga teatavasti Ferrari ei sobi kõikidel teedel sõitmiseks.“

Eelneva lause mõte on, et jõuga pole mõtet innovaatilist lahendust kõikjale paigaldada. Nimelt osalesime puhastushankes, kus samuti küsiti prügilahendust. Olime innovatiivsed ja mõtlesime „kastist välja“ ning ei pakkunud olemasolevatesse prügikorvidesse tavalisi musti prügikotte, vaid kliendi mööblisse integreeritud Longopaci lahendust.

Klient oli selle ideega päri ja erilahendusena saigi tellitud puidust kapid. Juhtus aga nii, et me ei võitnud seda koristushanget ning kui me juhuslikult hiljem jutuks olnud objektil käisime, siis avastasime, et hanke võitnud puhastusfirma kasutas neid kappe ja Longopaci raame selleks, et sinna pesulõksude ja teibiga kinnitada tavalisi musti prügikotte.

Õppisime, et kui müüme uudset lahendust, siis on selle kasutegur seotud eelkõige kliendi ja teenusepakkuja ühise eesmärgiga ja koostööga. Kui ühtsust ei teki, siis innovatsioon võib muutuda väga kalliks ja ebamugavaks lahenduseks.

4. Disainiöö festivalil sorteeritakse prügi

2020. aasta septembris pöördus Disainiöö korraldusmeeskond SOL’i poole, et toetaksime üritust keskkonnasõbralike jäätmekäitluslahendustega. Disainiöö keskendus vajaduspõhisele disainile – toodetele ja teenustele, mis on funktsionaalsed ning kaitsevad meie tervist ja aitavad hinnalist aega kokku hoida. Loe Disainiöö festivalist SIIN

Koostöös Puhastusimpordiga toetasime Disainiöö üritust ja paigaldasime festivali alale keskkonnasõbralikud Longopac jäätmekäitlussüsteemid. Eri värvi kiledega prügi sorteerimisjaamad varustasime selgitavate siltidega ning nii said külastajad tutvuda uudse lahendusega ja jäätmeid sorteerides vähendada CO2-jalajälge.

Longopac-jäätmete-sorteerimine-Disainiööl

Tutvu Longopac jäätmekäitluse lahendustega SIIN

Küsi lisa:

Siim Sildnik
Siim Sildnik
Tootejuht
Siim Saarik
Siim Saarik
Ärimüügijuht

20. mai 2021