Palun vali soovinimekiri

Prügi sorteerimine hotellis – uued keskkonda säästvad lahendused

prügi sorteerimine

Prügi sorteerimine hotellis – uued keskkonda säästvad lahendused

Prügi sorteerimine kogub järjest enam hoogu ning seda nõuab ka uus jäätmeseadus. Samuti on majutusasutustes jäätmete liigiti kogumine vajalik turismiettevõtetele mõeldud rahvusvahelise Green Key ökomärgise taotlemiseks. Millised kaasaegsed lahendused muudavad prügi sorteerimise lihtsaks ja mugavaks ning kuidas saad Sina toetada külastajaid jäätmete liigiti kogumisel?

Kas sorteerida jäätmeid toas või koridoris?

Esimeseks sammuks jäätmete sorteerimisel on vaja läbi mõelda, kuidas seda kõige mugavamalt ja efektiivsemalt teha. Üks võimalus on tuua sorteerimisjaam igasse tuppa, et kliendid saaksid oma jäätmed kohe nende tekkimisel mugavalt õigesse kohta visata. Paraku ei ole see alati parim lahendus. Toad on sageli üsna väikesed ja sorteerimisjaam ei pruugi sinna ära mahtuda. Samuti on tegemist üsna suure investeeringuga, kuna sellisel juhul on vaja soetada väga palju sorteerimisjaamasid. Teine võimalus on lisada sorteerimisjaamad koridoridesse ja fuajeesse. See nõuab kindlasti klientidelt harjumist, kuid kogemus näitab, et paljudes majutusasutustes toimib selline lahendus väga edukalt.

Puhastusimport-Longopac-jäätmekäitlus-prügi-sorteerimine

Longopac – kaasaegne ja keskkonda säästev jäätmekäitluslahendus

Paindlik, innovatiivne ja keskkonnasõbralik Longopac jäätmekäitlussüsteem pakub sobivaid lahendusi igasse ruumi. Kas soovid modernset 1-4 osalist sorteerimisjaama või paigaldada prügikotiraami juba olemasolevasse mööblisse? Longopac sobitub ideaalselt sinu majutusasutuse interjööriga.

Majutusasutustesse sobivad jäätmekäitluslahendused:

Rootsis välja töötatud Longopac prügikäitlussüsteem võimaldab nutikamat jäätmekäitlust ja ainulaadset pakendamislahendust. Longopac süsteem muudab jäätmete kogumise tavaliste prügikottidega võrreldes tõhusamaks, keskkonnasäästlikumaks ja hügieenilisemaks. Kuidas? Loe lähemalt SIIT.

Kuidas muuta prügi sorteerimine lihtsaks ja mugavaks?

Majutusasutuste klientide seas on palju välismaalasi ning seetõttu peab arvestama väga erinevate inimestega – erinev kultuuriline taust, keeleoskus ja harjumused. Kindlasti on klientide seas inimesi, kes juba teavad, miks on oluline prügi sorteerida ja kuidas seda teha, aga on ka palju neid, kes ei ole väga palju sellega varasemalt kokku puutunud. Selleks, et kõik kliendid teaksid täpselt, kuhu oma jäätmeid visata, on oluline prügikastidele lisada lihtsasti mõistetavad universaalsed juhised. Hea oleks, kui märgistust on juba kaugele näha, et inimene ei peaks prügikasti ees seisma ja nuputama, kuhu prügi visata. Mida lihtsamaks ja mugavamaks on prügi sorteerimine kliendi jaoks tehtud, seda suurem on tõenäosus, et jäätmed jõuavad õigesse prügikasti.

Märgistamiseks on võimalik kasutada:

  • Teksti – kirjutada prügikasti peale, milliseid jäätmeid sinna võib visata (olmejäätmed, biojäätmed jne).
  • Sorteerimisjuhendeid – majutusasutustes peame arvestama klientidega, kellel ei ole jäätmete sorteerimisega palju kogemust. Seetõttu on hea lisada prügikastide juurde ka põhjalikumad juhised, et saaks sealt vajadusel üle kontrollida, kuhu oma prügi visata.
  • Piktogramme – kuna me ei saa alati kindlad olla kliendi keeleoskuses, on hea lisaks kasutada ka universaalsemaid lahendusi. Üks võimalus selleks on lisada prügikastidele pildid, mis selgitavad, milliseid jäätmeid sinna võib visata. Rohkem infot leiad SIIT
  • Värvikoode -  teine universaalsem lahendus on kasutada värvikoode ehk erinevat liiki jäätmed on tähistatud kindla värviga. Eestis kasutatakse üldiselt 5 värvitooni: kollane – pakendid, sinine – paber ja papp, roheline – klaas, must – olmejäätmed, pruun – biojäätmed. Värve on kenasti juba kaugelt näha ning kui klient teab, mis värv, millist jäätmeliiki tähistab, on tal väga lihtne oma prügi õigesse kohta visata. Paraku ei ole veel loodud üle maailma ühtset värvikoodide süsteemi ning seetõttu on hea lisaks kasutada ka teisi märgistusi.

Igal märgistuse viisil on oma plussid ja miinused. Seetõttu on parim kasutada neid kõiki koos. Nii toetad oma kliente maksimaalselt prügi sorteerimisel ja on suurem tõenäosus, et jäätmed jõuavad õigesse kohta.

Kui vajad abi hea ja toimiva süsteemi välja töötamisel, võta julgelt ühendust meie kogenud tootespetsialistiga. Koos leiame parimad lahendused igaks olukorraks!

Siim Sildnik
Siim Sildnik
Tootejuht
Siim Saarik
Siim Saarik
Ärimüügijuht


26. mai 2023