Palun vali soovinimekiri

Prügi sorteerides hoiad loodust ja säästad raha

prügi sorteerimine

Prügi sorteerides hoiad loodust ja säästad raha

Prügi sorteerimine on mitmes mõttes kasulik tegevus. Materjalide taaskasutus on hea loodusele, kuid kas teadsid, et mõnd liiki jäätmete äravedu on soodsam? Näiteks paberit ja pappi saad ära anda lausa tasuta ja biojäätmete äravedu on soodsam kui olmejäätmete vedu! Nippe selle kohta, kuidas teha algust jäätmete sorteerimisega, jagab Puhastusimpordi jäätmekäitluse tootejuht Siim Sildnik.

Jäätmed sorteeritakse järgmiselt:

  • Segapakendid
  • Vanapaber
  • Biolagunevad jäätmed
  • Klaas ja pandimärgiga pudelid ning purgid
  • Olmejäätmed

Aastas tekib ühe inimese kohta üle 300 kg olmejäätmeid, millest ligi 60% moodustavad erinevad pakendid. Vastavalt materjalile liigitatakse ja sorteeritakse pakendid paber-, klaas- ja segapakendiks. Kõige sagedamini tekitab segadust just segapakend, sest ei teata, millist prügi ja kuidas peaks segapakendina käitlema.   

Pakendeid valmistatakse nii metallist kui plastist ja paljudel juhtudel neid materjale ka kombineeritakse. Kõik need materjalid sobivad taaskasutuseks ning on seetõttu vaja olmejäätmetest eraldada. Segapakendi hulka tuleks koguda ka puhtad tetrapakendid ehk lamineeritud kartongist joogipakendid. Segapakendite puhul on oluline, et need ei määriks teisi pakendeid ja nii saab jäätmejaamas taaskasutuseks segapakendid materjali järgi sorteerida.

SEGAPAKENDIKS SOBIVAD

SEGAPAKENDIKS EI SOBI

Kartongist piima-, mahla-, veini- ja jogurtipakendid (nn tetrapakendid).

 

Määrdunud või toodet sisaldavad kartongpakendid.

Metallist konservpakendid (nt konservikarbid). Alumiiniumist ja plekist joogipakendid. Toidu- ja joogi -pakendite metallkorgid ja – kaaned

Ohtlike ainetega määrdunud pakendid (näiteks liimi-, värvi - ja lahusti pakendid). Ohtliku aine märgisega tähistatud toodet sisaldavad pakendid.

 

Tarbe- ja toidukauba plastpakend (näiteks jogurti- ja võitopsid, õli-, ketśupi-, majoneesi-, śampoonipudelid), plastkarbid. Muud plastpakendid. Joogipudelid, kilekotid, pakkekile.

 

Plastist mänguasjad. Kummist tooted. Hügieenisidemed, mähkmed. Ohtlike ainetega määrdunud pakendid (näiteks kodukeemia pakendid).

 

Sorteeri ja säästa raha!

Prügi sorteerides ja võimalikult paljusid materjale taaskasutades oled keskkonnasõbralik, kuid jäätmete sorteerimine on kasulik ka Sinu rahakotile. Kõige kulukam on kõik jäätmed visata ühte prügikonteinerisse ja tellida tavaliste olmejäätmete äravedu. Kui kogud liigiti paberi, segapakendid ja biojäätmed, siis väheneb oluliselt olmejäätmete kogus ning säästad raha kallima prügi äraveolt. Iganädalase regulaarsuse asemel võid olmejäätmete äraveo tellida edaspidi vaid korra või kaks kuus.

Erinevat liiki jäätmete äravedu hinnastatakse erinevalt – näiteks paberi ja kartongi saad ära anda lausa tasuta ning biojäätmete äravedu maksab vähem. Loomulikult on biojäätmeid hea komposteerida koduaia nurgas asuvas kompostris.  

Milline on õige prügikott biojäätmete pakendamiseks?

Biojäätmete pakendamiseks kasuta kindlasti õigeid, komposteeritavaid kotte. Mitte iga biolagunev kott ei sobi kompostrisse, sest sõltuvalt toormaterjalist, millest kott on valmistatud, laguneb ta kas orgaanikaks või hoopis mikroplastikuks. Kontrolli koti pakendilt, kas biokott on komposteeritav ja laguneb komposteerides täielikult. Nafta baasil valmistatud prügikotid komposteerimiseks ei sobi!    

Komposteeritav prügikott on valmistatud tavaliselt maisitärklisest või mõnest teisest looduslikust taimsest materjalist ja laguneb komposteerides täielikult.

  1. Prügikott BioBag kompost. Special 35L 25 tk 580x770x0,023
    Prügikott BioBag kompost. Special 35L 25 tk 580x770x0,023
    8,02 € / rull
    KM-ta:
    6,57 €
  2. Prügikott BioBag komposteeritav 10L 20 tk/rl 420x540x0,015
    Prügikott BioBag komposteeritav 10L 20 tk/rl 420x540x0,015
    2,01 € / rull
    KM-ta:
    1,65 €

Taarat hoia suures kotis

Pandimärgisega pudelite ja purkide kogumiseks on hea kasutada suuremaid ja tugevamaid prügikotte. Panipaigas või garaažis on mugav taarat koguda uudsesse Longopac prügikotti. Longopac on unikaalne, sest tegemist ei ole tavapäraste prügikottidega, vaid prügikotiks on 100 meetri pikkune kiletoru, millest jupi kaupa ja vastavalt vajadusele saab ise prügikotte lõigata. Nii saad olla kindel, et ära ei pea viskama pooltühje kotte ja loodust liigse plastikuga kurnama.

Longopac prügikoti kassett asetub spetsiaalsele ja kergele ratastega Longopac raamile ja innovatiivne jäätmekäitluse lahendus ongi kasutusvalmis. Kui taara äraviimiseks on õige aeg, eralda taaraga täidetud kott kaablivitsaga ja uus prügikott ongi kasutamiseks valmis.

  1. Longopac Stand Mini Classic ratastega
    Longopac Stand Mini Classic ratastega
    126,82 € / tk
    KM-ta:
    103,95 €
  2. Longopac Stand Midi Dynamic FZB
    Longopac Stand Midi Dynamic FZB
    281,82 € / tk
    KM-ta:
    231,00 €
  3. Longopac Stand Mini Dynamic FZB
    Longopac Stand Mini Dynamic FZB
    253,64 € / tk
    KM-ta:
    207,90 €

Küsi lisa:

Siim Sildnik
Siim Sildnik
Tootejuht
Siim Saarik
Siim Saarik
Ärimüügijuht

5. juuli 2021