Palun vali soovinimekiri

Sügisene lehtede multšimine – Miks? Kuidas? Millal?

Lehtede multšimine

Sügisene lehtede multšimine – Miks? Kuidas? Millal?

Värviline lehesadu pakub kauneid vaateid, aga ka rohkeid lehekoristuse töötunde. Kas teadsid, et maha langenud lehed võivad olla murupinnale suurepäraseks toitaineallikaks? Seega selle asemel, et kulutada mitmeid tunde lehtede kokku riisumisele ning raha, et lehed prügimäele saata, on hea alternatiiv lehtede multšimine.   

Miks on lehtede multšimine kasulik?

Lehtede multšimine niiduhooaja lõpus jätab niidujäätmed murupinnale toitaineteks. Sisuliselt on tegemist pinnase väetamisega, millel on mitmeid kasulikke mõjusid:

  • Kasvatad huumuskihti ja muudad seeläbi mulla viljakamaks
  • Parandad mikrotasandi elukeskkonda
  • Kaitsed taimi kiire külmumise eest
  • Vähendad talvistest mullatemperatuuride kõikumisest tingitud riske taimedele
  • Vähendad umbrohu levikut

Kuna lehtede multšimisega kaob vajadus neid eemaldada või komposteerida, hoiad seeläbi kokku lehtede rehitsemisele kuluvat aega ning prügimäele vedamise kulu. Lisaks annad oma panuse, et juba niigi ülekoormatud prügilatesse jõuaks vähem jäätmeid.

Kuidas ja millal lehti multšida?

Sügisel hakkavad lehed vähehaaval langema ning see kestab kuni külmade tulekuni. Esimese külmalaine saabudes langetavad puud oma lehed korraga. Selleks, et multšitavate lehtede kiht korraga liiga paks ei oleks, tasub lehtede multšimisega alustada kohe, kui lehed langema hakkavad, ning teha seda regulaarselt. Multšimiseks peab mulla pealiskihi temperatuur olema vähemalt 6°C. Kui maapinna temperatuur on madalam, siis muru enam ei kasva ja tõuseb seenhaiguste vohamise tõenäosus.

Kui soovid multšida, siis arvesta sellega, et hooaja lõpus muru väga madalaks ei pügaks – rohuliblede kõrguseks tasub jätta umbes 7cm, et multšitavad jäätmed muru sisse peitu jääksid.

Lehtede multšimine on väga lihtne ning selleks ei ole vaja spetsiaalset masinat. Multšimiseks sobivad kõik niidukid, mida on võimalik seadistada multšivasse seadesse ehk niidukorpuse väljaviskeavad suletakse ning sirged lõiketerad vahetatakse multšivate terade vastu. Multšimiseks kogu lillepeenardesse ja teeradadele langenud lehed reha või lehepuhuri abil avatud murupinnale, kus saad need niidukiga peeneks pudiks hekseldada ning jätta seejärel need muruliblede vahele kõdunema.

Pea meeles, et kuna orgaanilise multši kõdunedes kasutavad mikroorganismid ära rohkesti mullas olevaid lämmastikelemente, võib puulehtedega multšitud pinnas vajada lisaks lämmastikväetist!

Küsi lisainfot:

Gert Leppik
Tehnikajuht
Holger Kullus
Välimasinate müügijuht (Tartu esindus)
Siim Kuus
Välimasinate müügikonsultant

  1. FERRIS 400S kommertsmuruniiduk 48"
    FERRIS 400S kommertsmuruniiduk 48"
    8 790,00 € / tk 9 989,99 €
    KM-ta:
    7 204,92 €

25. oktoober 2022