Palun vali soovinimekiri

Seminar „Puhastamine toiduettevõttes“

Seminar „Puhastamine toiduettevõttes“

Seminar „Puhastamine toiduettevõttes“

7. veebruaril oli meil suur au Puhastusimpordi Akadeemias võõrustada põnevat ja harivat seminari „Puhastamine toiduettevõttes“, mille korraldas oma headele liikmetele Toiduliit. Tootmispindade puhastamine ja desinfitseerimine on toiduettevõttes igapäevase tootmisprotsessi tähtis osa. Selleks, et tagada ohutus ja kõrged hügieeninõuded on väga oluline teadlik puhastamine ning õigete töövahendite kasutamine.

Seminaril jagasid teadmisi seitse oma ala eksperti, kes omavad aastatepikkust toiduettevõtte kogemust. Mitmel korral jäi kõlama tähelepanek, et iga toiduainetööstus on erinev ja pistab igapäevaselt rinda väga erinevate väljakutsetega. Nii mõnelgi juhul tuleb parima tulemuse saavutamiseks katsetada mitmeid lahendusi ja testida erinevaid aineid ning töövahendeid. Valdkond areneb ja uudsed lahendused ning üha ergonoomilisemaks ja tõhusamaks muutunud töövahendid aitavad säästa töötegija aega ja hoida tervist. Kaasaegsed puhastusmasinad ja arenev robottehnoloogia aitavad aga tagada veelgi parema tulemuse.

Puhastusimport-Toiduliit-infopäev-Puhastamine-toiduettevõttes

Vilma Tatar - Toiduainetööstuse seadmete, töövahendite ja pindade puhastamise ning desinfitseerimise juhend

Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli lektor Vilma Tatar tegi meile põhjaliku ülevaate toiduainetööstuse seadmete, töövahendite ja pindade puhastamise ning desinfitseerimise juhendist. Juttu tuli ka erinevat tüüpi mustusest ning sellest, kuidas ja millises järjekorras erinevat mustust eemaldada ning miks on oluline aeg-ajalt desinfitseerimisvahendeid vahetada.

Ally Scott – Kuidas valida, kasutada ja hooldada töövahendeid toiduainetööstuses?

Toidutööstuse tarvikute tootja Vikan A/S piirkondlik ekspordijuht Ally Scott andis praktilisi soovitusi, kuidas valida, kasutada ja hooldada töövahendeid toiduainetööstuses, mida vältida ning kuidas tagada alati laitmatu puhtus ja hügieen. Vikan harjad on loodud nii, et harjased on tugevalt aluse külge „keevitatud“ ja ei satu toidu sisse.

Paljude materjalide (nagu näiteks puit ja loomakarvad) kasutamine toiduainetööstuses on keelatud. Materjalides, mida ei ole võimalik desinfitseerida võivad tekkinud mikroobid paljuneda ja tekitada ristsaastumist. Kuid isegi kui toode on valmistatud sünteetilisest materjalist, ei saa alati hügieenis kindel olla. Toote materjali sisse jäänud õhumull või mikropragu plastikus on ideaalsed kasvulavad mikroobidele. Vikani hügieenisarja tooted on tehtud FDA nõuetele vastavast materjalist. Tarvikud on loodud arvestades toiduainetööstuse värvikoode ja eripärasid ning on vastupidavad erinevatele puhastuskemikaalidele ning taluvad kõrgeid temperatuure.

Helge Alt – Ergonoomiline töö koristuses rahvusvaheliste uuringute andmetel

Puhastusekspert OÜ juhatuse esimees Helge Alt jagas nippe, kuidas teha tööd ergonoomilisemalt ning tutvustas põnevaid uuringu tulemusi koristaja argipäevast. Helge Alt juhtis tähelepanu puhastusteenindajate seas levinud kutsehaigustele ja tööõnnetustele ning jagas soovitusi, kuidas tagada efektiivsem töö ja väiksem lihaspinge. Selleks, et puhastusteenindajad jaksaksid tööd teha, on suur roll oskustel ja teadmistel – koristades peab olema igal liigutusel maksimaalne väärtus.

Fadi Hamade – Lahendused nahaprobleemidele toiduainetööstuses

Sterisol AB kvaliteedijuht Fade Hamade tegi ettekande nahahoolduse väljakutsetest toiduainetööstuses. Kuidas kaitsta oma käsi ja hoida nahka kahjustuste eest kui tööd tuleb teha liigses niiskuses, külmas või väga vahelduvates tingimustes?

Georgi Nikolov – Isikukaitsevahendid toiduainetööstuses – parimad praktikad

Isikukaitsevahendite parimatest praktikatest ja elulistest näidetest tegi huvitava ettekande Ansell Healthcare müügijuht Georgi Nikolov. Georgi tutvustas erinevast materjalist kaitsekindaid ja rääkis, miks ei sobi kõik kindad toiduainete käitlemiseks ning millised materjalid on loodud just selleks, et kaitsta käsi teravate tööriistade, torgete või külma eest.

Puhastusimport-Toiduliit-infopäev-Puhastamine-toiduettevõttes

Tauno Abel – Nutikad lahendused ja vahendid toiduainetööstusele

Väga pikaaegse kogemusega Puhastusimpordi valdkonna müügijuht jagas oma kogemusi ja lugusid juhtumitest, millega ta toidutööstuses kokku on puutunud. Tauno tutvustas nii uusi kui ka vanu häid tarvikuid ja masinaid, mis aitavad töö sageli ära teha nii kiiremini kui efektiivsemalt. Parim teadmine tuleb läbi kogemuse ja seda Taunol jagub kuhjaga!

Rinel Pius – SOL Baltics kogemuslugu

Seminari lõpetas alati inspireeriv SOL Baltics juht Rinel Pius, kes tõi meieni SOL Eesti ja Põhjamaade toidutööstuse kogemusi ning huvitavaid mõtteid meeskondade juhtimisest ja toimimisest. Heakorra teenuseid pakkuvas ettevõttes SOL rakendatakse vabaduse ja vastutuse juhtimiskultuuri ning oluline on iga inimese isiklik areng ja seda toetav coachiv juhtimine. 

Aitäh kõigile esinejatele ja külalistele, kellega koos saime veeta ühe põneva ja hariva päeva. Kohtumiseni juba peatselt meie uutel koolitustel ja seminaridel!

15. veebruar 2023