Palun vali soovinimekiri

Kuidas värvikoodide abil vältida ristsaastumist toiduainetööstuses?

Ristsaastumine

Kuidas värvikoodide abil vältida ristsaastumist toiduainetööstuses?

Toiduohutus on äärmiselt oluline valdkond, millele peab tähelepanu pöörama igaüks, kes puutub kokku toiduga, kas selle tootmisel, valmistamisel, transportimisel, pakendamisel või muul viisil. Ilmselt ei soovi keegi oma õhtusöögi seest leida ebameeldivaid üllatusi. Selline eksimus võib inimestele tekitata tõsiseid probleeme ja seeläbi rikkuda ettevõtte mainet.

Ohud, mis võivad tekkida ristsaastumise tagajärjel

  • Toidu kaudu leviv haigus – Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on igal aastal kogu maailmas 600 miljonit toidu kaudu levivate haiguste juhtumit ja rohkem kui 420 000 neist lõppevad surmaga. Toidu kaudu levivad haigused tekivad sellest, kui inimene tarbib haigusi põhjustavate bakterite, viiruste või parasiitidega saastunud toitu või jooki.
  • Allergeenid - Inimesele, kellel on toiduallergia või –talumatus, võib isegi väike kogus toiduainet, mille vastu ta tundlik on, mõjuda eluohtlikult.
  • Võõrkehad – Kui leiad toidu seest midagi, mis sinna ei kuulu, näiteks tüki pakendist või juuksekarva, võib see peale ebameeldiva kogemuse põhjustada ka raskeid tervisekahjustusi.

Värvikoodid aitavad vältida ristsaastumist

Värvikoodid on mõeldud selleks, et kõik töötajad teaksid täpselt, milliseid puhastustarvikuid, kus võib kasutada. Kuna iga värv on mõeldud kindla koha või ülesande jaoks, siis ei teki segadust ja ei ole ohtu, et sama tarvikuga puhastatakse nii põrandaid, laudu kui ka toidunõusid. Tänu sellele vähendad ristsaastumise ohtu ja tagad toiduohutuse.

4 võimalust, kuidas luua värvikoodide süsteemi

Ühte kindlat reeglit, kuidas värvikoodide süsteemi üles ehitada, ei ole. Küll aga on üks põhimõte, millest lähtuda: „Kasuta nii vähe värve kui võimalik, et ei tekiks segadust ja süsteemi oleks lihtne järgida“. Kui soovid rakendada oma ettevõttes efektiivselt värvikoode, siis mõtle läbi, milline jaotus on just sinu jaoks kõige efektiivsem ja vajalikum.

  1. Kasutusala – vali üks värv puhastustarvikutele, mis puutuvad toiduga kokku ja teine värv tarvikutele, millel ei ole kokkupuudet toiduga. Toiduohutuse tagamiseks on soovituslik valida toiduainetega kokkupuutuvatele tarvikutele värv, mis on toidust selgelt eristatav, näiteks sinine.
  2. Allergeenid ja kemikaalid – vali eraldi värvid tarvikutele, mis puutuvad kokku teatud allergeenidega, et vähendada ristsaastumise ohtu. Kui sa ei soovi uusi värve kasutusele võtta, siis on võimalik kasutada värvilisi kummiribasid, mida saab puhastustarvikutele ümber panna.
  3. Protsessid - erinevad etapid tuleks ristsaastumise vältimiseks eraldi hoida. Näiteks kasutatakse köögis sageli värvikoode, et eristada toorest liha kuumtöödeldud lihast.
  4. Tsoonid -  määra igale tsoonile erinevad värvid. Tänu sellele väldid ristsaastumist ja on lihtne kindlaks teha, kui mõni tarvik on vales kohas.

10 nippi, kuidas värvikoode efektiivselt rakendada

  1. Kasuta kontrastseid värve – see aitab sul kergelt märgata, kui tarviku küljest on midagi lahti pudenenud.
  2. Hoia süsteemi lihtsana – kasuta nii vähe värve, kui võimalik.
  3. Veendu, et värvid on loogilised – valitud värvid peaksid olema töötajate jaoks arusaadavad.
  4. Kasuta värvikombinatsioone, mis on sobilikud  värvipimedatele – see on oluline, et ka värvipimedad saaksid värve eristada.
  5. Väldi keerulisi värvikombinatsioone – ära kasuta ühe tarviku puhul erinevaid värve (näiteks vars ühte ja hari teist värvi).
  6. Vali värvid, mis vastavad sinu vajadustele – soovituslik on kasutada standardvärve (roheline, sinine, punane, valge, kollane) tsoonides, kus on vaja palju erinevaid tarvikuid ja teisi värve (roosa, oranž, lilla, laim, pruun, must, hall) väiksemates tsoonides.
  7. Tutvusta uut värvikoodi süsteemi kõigile töötajatele - sel juhul on kõigil ühtne arusaam, kuidas tegutseda.
  8. Toeta süsteemi märgistustega – kasuta näiteks pilte või mitmekeelset teksti, et kõik töötajad kindlasti seda mõistaksid.
  9. Määra kindel aeg, millal süsteem vahetub – soovituslik on minna korraga uuele süsteemile, mitte järk-järgult, et ei tekiks segadust.
  10. Veendu, et tarvikuid hoitakse õiges kohas

Vikan on maailma juhtiv puhastustarvikute tootja Taanist, kelle tarvikud on loodud arvestades toiduainetööstuse värvikoode ja eripärasid.

Tutvu Vikani toodetega lähemalt SIIN.

Küsi lisainfot:

Pille Kasari
Tootespetsialist
(Puhastusained ja koristustarvikud)
3. märts 2022