Palun vali soovinimekiri

Kuidas pühade ajal efektiivselt nõusid pesta?

käsitsi nõude pesemine

Kuidas pühade ajal efektiivselt nõusid pesta?

Pühade ajal on suuri koosviibimisi tavapärasest rohkem – perekondlikud õhtusöögid ja jõululõunad kolleegidega. Kuigi sellised üritused on väga toredad ja meeleolukad, lõppevad need alati ühtemoodi – köögis ootavad pesemist suured nõudevirnad. Selleks, et imeline õhtu ei lõppeks mitmeid tunde kööki koristades, toome välja mõned nipid, kuidas muuta nõude pesemine kiiremaks, lihtsamaks ja säästlikumaks.

Nõudepesumasin Käsitsi nõudepesu Kiehl Disoman Vikan hari

Käsitsi või masinaga nõude pesemine?

Nii käsitsi kui ka nõudepesumasinaga pesemisel on omad eelised ja nende efektiivsus sõltub inimeste vajadustest. Kui peres on vähe inimesi ja nõusid ei teki suurtes kogustes, siis on mõistlikum need käsitsi ära pesta, kuna nõudepesumasin töötab kõige säästlikumalt siis, kui masin on täis. Kui aga nõusid tekib korraga väga palju, on kindlasti kiirem ja tõhusam neid masinaga pesta. Nõudepesumasin suudab sama suure koguse palju kiiremini puhtaks teha kui inimene käsitsi.

Voolava vee all nõude pesemine on üks suuremaid „veeröövleid“. Võrreldes masinpesuga võib käsitsi nõusid pestes vett kuluda aastas ligi 19 000 L rohkem. Seda muidugi juhul, kui nõudepesumasin on täis. Kui panna masin pooltühjalt tööle, võib kokkuvõttes kuluda sama palju vett kui käsitsi pestes.

Kui nõud saavad puhtaks, on vaja neid kuivatada. Käsitsi pestes on 2 varianti – kuivatada nõud rätikuga või panna need nõudepesurestile. Rätikuga kuivatamine lisab jällegi ajakulu. Nõudepesurestile kuivama panek on mugav, kuid kui korraga pesta suures koguses nõusid, ei pruugi need ära mahtuda. Nõudepesumasinad kuivatavad peale pesu ise nõusid ja Miele Professional nõudepesumasinad lükkavad peale pesu ka ukse automaatselt lahti, et nõud täiesti kuivaks saaksid.

Nõudepesumasinat valides on mitmeid aspekte, millele tähelepanu pöörata. Kui nõudepesumasin kulutab palju vett ja elektrit, võivad sellega kulutused hoopiski suureneda. Miele Professional nõudepesumasinad on väga vastupidavad ja efektiivsed. Lisaks on need madala energia ja vee tarbimisega, mis teeb neist keskkonnasõbralikuma valiku.

Küsi lisainfot:

Tõnis Ilves
Tootejuht
(Puhastusained, hügieeni- ja
pesumajatooted)

Kas eelistada nõudepesusvammi või -harja?

Nõudepesusvammiga on küll mugav nõusid pesta, kuid oma poorse tekstuuri ja niiskete tingimuste tõttu, on see ideaalne koht bakterite kogunemiseks. Seega, et hoida hügieeni, on vaja nõudepesusvamm peale igat kasutuskorda korralikult puhtaks teha ja tihti välja vahetada. Suurepärane alternatiiv svammile on nõudepesuhari. Harja on lihtsam puhastada ja see kuivab kiiremini kui svamm. Lisaks võimaldab harja pikk käepide käsitsi nõusid pestes kasutada kuumemat vett, mis aitab rasva lahustada ja paremini nõudelt baktereid eemaldada.

Vikani nõudepesuharjad on tugevate harjastega ja peavad tänu sellele kaua vastu. Vikani harju võib puhastada kuumas vees (temperatuuritaluvus on -20°- +100°C) ja ka isegi nõudepesumasinas. Kui harjased on lamandunud, võtavad needki kuumas vees vormi kenasti tagasi. Lisaks on Vikani harjadel otsas kraabits, millega saab põhja kõrbenud toiduga potte ja panne hõlpsasti puhastada.

Tutvu Vikani nõudepesuharjade valikuga SIIN

Kuidas valida nõudepesuvahendit?

Nõudepesuvahendit kasutades kehtib reegel: „Mida pehmem on vesi, seda paremini toimivad erinevad ained ja tänu selllele kulub pesuvahendit vähem“. Kuna Eestis on kare vesi, on soovituslik valida nõudepesuvahend, mis on mõeldud karedama vee jaoks. Nii on ka kulud väiksemad, kuna pesuvahendit kulub varasemast vähem. Kiehl nõudepesuvahendid on toodetud Saksamaal ja need on mõeldud kasutamiseks karedama veega, seega on Kiehl ained Eesti tingimustes hea valik.

Käsitsi nõude pesemiseks sobivad suurepäraselt:

  1. Kiehl Disoman balance 1L nõudepesuaine lõhnatu
    Kiehl Disoman balance 1L nõudepesuaine lõhnatu
    8,71 € / tk
    KM-ta:
    7,14 €
  2. Kiehl Disoman balance 5L nõudepesuaine lõhnatu
    Kiehl Disoman balance 5L nõudepesuaine lõhnatu
    37,80 € / tk
    KM-ta:
    30,98 €
  3. Kiehl Spül-Blitz green 1L nõudepesuaine
    Kiehl Spül-Blitz green 1L nõudepesuaine
    4,83 € / tk
    KM-ta:
    3,96 €
  4. Kiehl Spül-Blitz green 10L nõudepesuaine
    Kiehl Spül-Blitz green 10L nõudepesuaine
    33,62 € / tk
    KM-ta:
    27,56 €

Nõudepesumasinas kasutatakse soola, pesu- ja loputusvahendit. Sool on mõeldud vee pehmendamiseks. Tänu sellele toimivad nõudepesuvahendid tõhusamalt ja aitavad saavutada parimat tulemust. Loputusvahend on eriti oluline klaaside puhul, et tagada säravpuhas tulemus.

Nõudepesumasina jaoks sobivad hästi:

  1. Kiehl Arcandis-Splend 1L happeline nõudeloputusaine
    Kiehl Arcandis-Splend 1L happeline nõudeloputusaine
    12,44 € / tk
    KM-ta:
    10,20 €
  2. Kiehl nõudepesumasina sool 2kg jäme graanul
    Kiehl nõudepesumasina sool 2kg granuleeritud
    3,49 € / tk
    KM-ta:
    2,86 €
  3. Kiehl Arcandis-Splend 10L happeline nõudeloputusaine
    Kiehl Arcandis-Splend 10L happeline nõudeloputusaine
    90,79 € / tk
    KM-ta:
    74,42 €

Kuidas rasvast ahjuvormi vähese vaevaga puhtaks saada?

Traditsiooniliste jõuluroogade hulka kuulub üks mõnusalt maitsev seapraad. Kui praad on söödud, jääb rasvane ahjuvorm puhastamist ootama. Valede vahenditega rasvase vormi puhastamine on üsna vaevaline ning selleks, et vorm saaks hõlpsasti puhtaks:

  • pane see mõneks ajaks väikese koguse pesuvahendiga ligunema
  • kasuta pesemiseks võimalikult sooja vett – soe vesi aitab rasva paremini lahustada
  • vali õige nõudepesutarvik vastavalt oma ahjuvormi materjalile – teflonist nõusid pese peale leotamist rätiku või pehme harjaga. Klaasist ahjuvormi puhul võid kasutada nõudepesuharja.
  • kui toit on põhja kõrbenud, saad selle hõlpsasti puhtaks Kiehl Xon-forte või küürimiskreemiga Kiehl Jet.
  • mustust aitab lahti hõõruda Vikani nõudepesuharja otsas olev kraabits või Svinto seebitatud terasvill. Enne kasutamist jälgi kindlasti, et sinu nõud taluksid neid tugevalt aluselisi või abrasiivseid tooteid.

Šampusepokaalid Vikani harjaga lihtsasti ja mugavalt säravpuhtaks

Jõulude ajal ja vana-aastaõhtul juuakse sageli šampust. Šampusepokaalid on sügavad ja kitsad ning seetõttu on neid ebamugav käsitsi pesta ning, kui neid on suuremas koguses, on ajakulu üsna suur. Sügavate klaaside puhastamiseks sobib ideaalselt Vikani pudelihari ja laiema suuga klaaside jaoks kitsas nõudepesuhari.

Tutvu Vikani pudeliharjadega lähemalt SIIN

16. detsember 2021