Palun vali soovinimekiri

Kuidas jäätmeid sorteerida kodustes tingimustes?

jäätmete sorteerimine

Kuidas jäätmeid sorteerida kodustes tingimustes?

Jäätmete sorteerimisel võib takistuseks saada erinevat liiki prügi jaoks vajalike konteinerite mahutamisel ruumipuudus. Väiksemas kodus või kontoris saab jäätmete sorteerimisega algust teha kui toimid järgmiselt:

  • Paiguta kraanikausialusesse kappi 3-4 väiksemat konteinerit
  • Tühjenda väiksemaid prügikotte sagedamini
  • Vali prügikasti suurus vastavalt prügi liigile ja jäätmete tekkemahule (Keskmises majapidamises tekib pakendeid ja biojäätmeid kõige rohkem, võta nende jäätmete jaoks suurem, teist liiki prügi jaoks väiksem prügikast)
  • Alusta sorteerimist segapakendi ja biojäätmete eraldi kogumisest. Kõige tähtsam on eraldada biojäätmed, et need ei määriks ülejäänud jäätmeid, mida muidu saaks sorteerida ja taaskasutades uuesti ringlusse võtta

Biojäätmed

Biojäätmete pakendamiseks kasuta kindlasti õigeid, komposteeritavaid kotte. Mitte iga biolagunev kott ei sobi kompostrisse, sest sõltuvalt toormaterjalist, millest kott on valmistatud, laguneb ta kas orgaanikaks või hoopis mikroplastikuks. Kontrolli koti pakendilt, kas biokott on komposteeritav ja laguneb komposteerides täielikult. Nafta baasil valmistatud prügikotid komposteerimiseks ei sobi!    

Komposteeritav prügikott on valmistatud tavaliselt maisitärklisest või mõnest teisest looduslikust taimsest materjalist ja laguneb komposteerides täielikult.

Vastavalt materjalile liigitatakse ja sorteeritakse pakendid paber-, klaas- ja segapakendiks. Kõige sagedamini tekitab segadust just segapakend, sest ei teata, millist prügi ja kuidas peaks segapakendina käitlema. Loe SIIT, kuidas liigitada segapakendeid.

Küsi lisa:

Siim Sildnik
Siim Sildnik
Tootejuht
Siim Saarik
Siim Saarik
Ärimüügijuht

5. juuli 2021