Palun vali soovinimekiri

Paide kõnniteed puhastab lumest Paide Halduse tubli Hako Citymaster

Hako Citymaster

Paide kõnniteed puhastab lumest Paide Halduse tubli Hako Citymaster

Sügisesed lehed Paide kaunitel tänavatel on asendunud küll lumega, kuid vilgas ja tubli kommunaalmasin Hako Citymaster on endiselt tänavatel toimetamas. Jah, spetsiaalselt tänavahoolduseks loodud kommunaalmasin sobib aastaringseks kasutamiseks, sest masina varustust saab kohandada vastavalt hooajale ja tööde iseloomule. Milline on olnud SA Paide Halduse kogemus Hako Citymasteriga lund lükates ning tänavaid talvisel ajal hooldades, sellest rääkis meile SA Paide Halduse juhatuse liige Peeter Saldre.   

SA Paide Hotell Hako Citymaster 1650 talvine lumetõrje

Milline on olnud SA Paide Halduse kogemus talvistel töödel Hako Citymaster tänavapuhastusmasinaga?

„Lepingu järgselt on Paide tänavate ja teede hooldus ära jagatud mitme teenusepakkuja vahel. Meie hooldame linnas nii kõnniteid kui platse ja väljakuid. Töötame paraja koormusega ja hetkel on tunne, et meie võimekus lubab järgmisel aastal isegi mahtu suurendada,“ rääkis oma tööst Peeter Saldre.

Tubli kommunaalmasin on Paides kogu aeg töös, kui lund sajab. See masin on ideaalne, kui on vaja lükata just sadanud kerget lund, isegi kui sajab palju. Kui lumi on väga märg, võtame appi ka traktorid, aga Citymaster puhastab ära kõik kõnniteed ja on abiks suuremategi platside lumetöödel. Meie Citymasterile on paigaldatud ka puistur nii liiva kui graniidi puistamiseks tänavatele. Puistame tänavale reeglina liiva, aga ka graniiti. Vahel, väga harva ka soolaliiva. Oleme sel talvel kõnniteedele puistanud juba 40 tonni liiva ja peame tunnistama, et varud hakkavad otsa saama. Järgmiseks talveks plaanime juba maikuus liiva kuivama panna ja oleme talviseks hooajaks kenasti valmis.

Kas ja millised eelised on Hako Citymasteril teiste lumetõrjelahenduste ees?

„Meie Citymasteril on sahk, mille laiust saame reguleerida ehk saame saha teha laiaks. See võimalus on just mugav, kui on vaja lükata lumest nii kitsamaid kõnniteid kui ka platse ja väljakuid. Puhastusimpordi inimesed soovitasid meile just sellist sahka ja oleme selle lahendusega väga rahul,“ kirjeldab Peeter Saldre talviseid töid. 

Peeter Saldre lisab: “Hako Citymaster on ka arvatavasti vaiksem ja mugavam võrreldes traktoritega. Eks traktorite kabiinid on ka juba soojustatud ja mängima saab panna muusika, kuid mulle tundub, et kui masin teeb just seda tööd, milleks ta on mõeldud, siis see ongi suur eelis ning on seetõttu ideaalne.“ Hako Citymaster on eriti sobilik just kitsaste kõnniteede puhastamiseks seetõttu, et ta on kitsas ja masin ei kaalu üle kolme tonni.

Kus te peamiselt lume- ja libedusetõrjet teete Hako Citymasteriga?

„Meie kasutame Citymasterit puhtalt ainult kõnniteedel. Kõnniteedel ei tohi sõita tehnikaga, mis kaalub rohkem kui kolm tonni. Citymasteri kaal on 2,5 tonni ja koos liivaga maksimaalselt kolm tonni. Teine eelis on juba mainitud masina laius ja reguleeritav sahk. Nii saamegi sättida masina vastavalt tee laiusele ja kasutada parimal viisil olustikest lähtudes. Õige töövahend õiges kohas meie arvates! Saame Citymasterile paigaldada ka lumeharja ja oleme seda korra ka proovinud, kuid kuna selle eelis on just õhem lumi, siis peamiselt oleme kasutanud lumesahka. Kevadel plaanime harjaga kokku pühkida suurema mustuse ja talvel kogunenud graniitkillustiku, et kevadtöödega oleks seejärel mugavam algust teha,“ rääkis Saldre.

Kas Hako Citymasteri kasutuselevõtt on toonud kaasa muid muudatusi töökorralduses või efektiivsuses?

Peeter Saldre sõnul on kõige suurem efekt tulnud just rentslite puhastusest sügisel. Palju on kiitust ja head tagasisidet andnud nii linnavalitsus kui kodanikud. „Paide on täpselt nii suur linn, et üks Citymaster hoiab kogu linna rentslid ja kõnniteed liivast ja lehesodist kenasti puhtad. Töötame ühes vahetuses,“ kirjeldab Saldre.

Kevadel, kui suur mustus lume alt välja sulab, kulub Saldre arvates kindlasti 1,5-2 kuud tööd, et linn suurest sodist puhtaks saada. Linnatänavatele koguneb suur hulk väga erinevat mustust ja see tuleb enne eemaldada kui imuriga alustada saab. „Varem ostsime imuri teenust sisse, kuid hooaeg ja vajadus on ju igal pool üle Eesti samal ajal. Nii me pidime sageli ootama järjekorras, et masin ka Paidesse jõuaks. See mõjutas ka linnatänavate puhtust. Nüüd, kus meil on oma masin, oleme kohe valmis teenust pakkuma, kui linnavalitsus arvab, et on vaja teha. Sisse ostetud teenus oli samuti kallim, leiame, et oma masin tasub igati ära. Teenus on loomulikult ka kallim, meie leiame küll, et oma masin tasub igati ära. Endal on odavam teha ja töö saab ära teha siis, kui vaja. Kevadisel ajal on meil plaan rentslid iga kuu-kahe tagant üle käia. Kogume ikka kogemust edasi ja oleme iga hooajaga jälle targemad planeerijad,“ võtab oma kogemuse kokku Peeter Saldre.

Kuna masinat saab kasutada aastaringselt varustust vahetades, siis kellele soovitaksite Hako Citymasterit?

„Soovitaksin kõikidele haldusettevõtetele, kellel on teid ja platse, mida hooldada. Eelkõige linnadele. Näiteks Paide suurusega linnas on üks masin täiesti optimaalne. Meil on varutud hea komplekt lisatarvikuid ja muidugi on hea võimalus ka see, et eritöödeks saab tarvikuid ka rentida. Näiteks kõvemaid harju, mida igapäevaselt ei vaja, plaanime kindlasti rentida,“ rääkis Saldre lõpetuseks.  

Peeter Saldre sõnul meeldib Citymaster ka linnakodanikele – vaadatakse järgi, tehakse pilti ja tullakse uurima. Tore on pakkuda inimestele väikest elevust.

Kui soovid rohkem infot Hako Citymaster tänavapuhastusmasina kohta, võta meiega julgelt ühendust! Telli demo ja koge Hako taset!

Gert Leppik
Tehnikajuht
Holger Kullus
Välimasinate müügijuht (Tartu esindus)
Siim Kuus
Välimasinate müügikonsultant

2. märts 2023