Palun vali soovinimekiri

Mille poolest erinevad ökomärgised teistest keskkonnamärkidest?

Ökomärgised

Mille poolest erinevad ökomärgised teistest keskkonnamärkidest?

Aina enam rõhutatakse erinevate toodete puhul keskkonnasõbralikkust, kuid kas ja kuidas saad kindel olla, et need tooted on ka päriselt keskkonnale head? Selleks, et oleks lihtsam eristada loodussõbralikke tooteid tavapärastest toodetest, kasutatakse nende tähistamiseks mitmeid erinevaid keskkonnamärke. Kas Sina tead, mida need märgid tähendavad ning mille poolest erinevad ökomärgised teistest keskkonnamärkidest?

Keskkonnamärgid tähistavad erinevat keskkondlikku teavet toodete kohta, näiteks:

  • Toode on valmistatud taaskasutatud materjalist
  • Ei sisalda ohtlikke kemikaale 
  • Tooraine on saadud keskkonnasõbralikul viisil

Keskkonnamärke on kahte tüüpi: kohustuslikud ja vabatahtlikud. Kohustuslikud on hoiatus- ja plastpakendi märgised. Vabatahtlikud märgised jagunevad kolmeks:

Ökomärgised 

Ökomärgis on tähis, mis kinnitab toote või teenuse keskkonnasõbralikkust. Sellise märgisega tooteid tarbides võid olla kindel, et need on su tervisele ja keskkonnale ohutumad, kuna need sisaldavad vähem ohtlikke koostisaineid. Ökomärgise puhul arvestatakse kogu elutsüklit ehk tooraine hankimist, tootmist, pakendamist, kasutamist jne. Ökomärgised on usaldusväärsed, sest neid annab  välja erapooletu institutsioon, kes toetub adekvaatsele teabele ja teadusuuringutele. Seega, kui näed tootel mõnda ökomärgist, võid olla kindel, et see toode vastab rangetele kriteeriumitele, mille on koostanud valdkonna eksperdid.

Isedeklareeritavad märgised

Isedeklareeritavad märgised tähistavad tootja kinnitust, et nende tootel on keskkonnasõbralikud omadused. Kuna seda märki ei kinnita ega kontrolli erapooletu institutsioon, siis ei ole see nii usaldusväärne kui ökomärgis. Küll aga peab tootja vajaduse korral suutma tõestada, et esitatud teave on õige.

Keskkonnateatised

Keskkonnateatis on tootja poolt koostatud mitmeleheküljeline materjal oma toote omaduste kohta. Keskkonnateatis sisaldab infot, kuidas on hangitud tooraine, milline on kasutatud materjalide koostis, energiakasutus, keskkonnamõju jne. Kusjuures ei anta seejuures hinnangut toote omaduste kohta. Keskkonnateatises olev info põhineb toote elutsükli hindamisel, mille tõendab erapooletu osapool.

7. veebruar 2022