Palun vali soovinimekiri

Ahju puhastamine – parimad puhastusvahendid ja -tarvikud

Ahju puhastamine

Ahju puhastamine – parimad puhastusvahendid ja -tarvikud

Ahju puhastamine võib esmapilgul tunduda üsna keerulise ja tüütu ülesandena, kuid õigete puhastusvahendite ja -tarvikutega on isegi kõrbenud mustuse eemaldamine lihtne. Toiduvalmistamise käigus kogunevad paratamatult ahju toidujäätmed ja rasvaplekid, mis põhja ja seinte külge kõrbevad. Põhjakõrbenud toidutükid hakkavad kuumas ahjus kärssama ja tekitavad seeläbi ebameeldivat lõhna ning võivad muuta toidu maitset. Maitsvaimad hõrgutised sünnivad alati puhtas köögis. Järgnevalt anname ülevaate, kuidas erinevaid ahjusid kõige efektiivsemalt puhastada ning miks ei tohiks seda kindlasti teha üldlevinud äädika ja soodaga?

Erinevat tüüpi ahjude puhastamine

Tänapäeval on nii kodudes kui suurköökides kasutusel mitmeid erinevaid ahjusid. Selleks, et ahi kestaks mitmeid aastaid ja töötaks laitmatult, on oluline seda õigesti hooldada. Kahjuks ei ole olemas ühte ideaalset puhastusvahendit, kuna erinevad ahjud vajavad erinevat hoolt. Küll aga kehtib iga ahju puhul kuldreegel: mida tihedamini puhastad, seda lihtsam see on ning ei ole vaja tugevaid kemikaale nii sageli kasutada. Näiteks, kui puhastad ahju peale igat kasutuskorda, piisab isegi puhtast veest ja koristusrätikust, kuna toidujäätmed ei ole jõudnud veel ahju külge kinni kõrbeda. Kui aga oled juba hädas kõrbenud toidujäätmete ja rasvaplekkidega, tulevad appi tugevalt aluselised puhastusvahendid.

Puhastusvahendeid kasutades jälgi kindlasti kasutusjuhendit ja ohutusnõudeid!

Kuna üldiselt kasutatakse ahjude puhastamiseks tugevalt aluselisi aineid, on äärmiselt oluline jälgida kasutusjuhendit ja ohutusnõudeid, et ei seaks ohtu enda tervist ega rikuks jäädavalt puhastatavat pinda. Kui töötad tugevate kemikaalidega, siis ole ettevaatlik ning pane kindlasti kätte keemiakindlad kindad. Parimad kindad meie tootevalikust on voodriga nitriilkindad AlphaTec 37-520. Samuti pea meeles, et iga kord kui puhastad ahju mõne puhastusvahendiga, siis tuleb see korralikult veega puhtaks loputada. Vastasel korral küpsetab kuumus puhastusvahendi jäägid ahju seinte külge, mis omakorda on mustus. Lisaks tekivad kuumutamisel mittesoovitavad lõhnad, mis võivad jätta ebameeldiva maitse ka toidule. Olulisema info iga puhastusvahendi kohta leiad toote- ja ohutuskaardilt.  

Parimad puhastusvahendid ja -tarvikud erinevate ahjude puhastamiseks

Mikrolaineahi

Mikrolaineahi

Mikrolaineahju puhastamiseks sobivad hästi:

  • Biolaguneva seebiga immutatud Svinto terasvill – suurepärane alternatiiv tugevatele puhastusainetele, mis eemaldab tõhusalt kinnikõrbenud mustuse ja rasvaplekid pinda kriimustamata. Puhastamiseks rebi terasvilla pakist vajamineva suurusega tükk, lisa veidi vett ja hõõru õrnalt kuni tekib vaht. Loputa korralikult puhta vee ja koristusrätikuga!
  • Rekal Stella Köksrent – hästi rasva lahustav puhastusaine, mis eemaldab efektiivselt rasvapritsmed ja toiduplekid. Pihusta koristusrätikule ja puhasta pinnad. Loputa korralikult puhta vee ja rätikuga!

Praeahi

Praeahi

Praeahju puhastamisel on üheks suurimaks raskuseks kõrbenud toidujäätmete ja rasvaplekkide eemaldamine. Kergema mustuse aitab eemaldada Svinto seebivill või puhas vesi ning koristusrätik, nuustik või pika varrega Vikan nõudepesuhari. Pea meeles, et Vikan nõudepesuhari ei talu väga tugevaid aineid, seega ei sobi see kasutamiseks näiteks Kiehl Xon-forte ega Rekal Grillrendiga. Kui nendest vahenditest ei piisa, aitavad kinnikõrbenud toidujäätmeid ja rasvaplekke lihtsasti eemaldada:

Mõlemad puhastusvahendid on tugevalt aluselised ning eemaldavad tõhusalt kinnikõrbenud mustust ja rasvaplekke. Kuna nende toodete valesti kasutamisel võid ohustada enda tervist või teha kahju puhastatavale pinnale, siis kindlasti tutvu enne nende kasutamist tootekaardil doseerimis- ja kasutusjuhendiga ning ohutusnõuetega või võta ühendust meie kogenud spetsialistidega!

Tugeva mustuse eemaldamiseks on hea kasutada erinevaid nuustikuid, millega saab ka tugeva pH-ga puhastusainet pinnale kanda ja teise poolega hõõruda. Enne kasutamist veendu kindlasti, et pind taluks nuustikuga küürimist ja tugevat puhastusainet ning kaitse enda käsi korralike keemiakindlate kinnastega!

  1. Pesunuustik kollane/roheline soonega 70x150mm tugev
    Pesunuustik kollane/roheline soonega 70x150mm tugev
    1,07 € / tk
    KM-ta:
    0,88 €
  2. 3M Scotch-Brite 2020 küürimisnuustik lilla 71x114mm
    3M Scotch-Brite 2020 küürimisnuustik lilla 71x114mm
    1,93 € / tk
    KM-ta:
    1,58 €
  3. 3M Scotch-Brite 4594 grillinuustik 13,3x8,7mm
    3M Scotch-Brite 4594 grillinuustik 13,3x8,7cm
    3,43 € / tk
    KM-ta:
    2,81 €

Pitsaahi

Pizzaahi

Pizzaahju on soovituslik puhastada peale igat kasutuskorda. Selleks oota, kuni ahi on jahtunud ja pühi kõrbenud toidujäätmed harjaga kokku. Kui töö käigus on vaja kuuma ahju puhastada, siis saad seda teha kuumakindla Vikan harjaga. Kindlasti ei tohi pizzaahju puhastamiseks kasutada puhastusaineid, sest need imbuvad kivisse ning rikuvad seeläbi kivi. Lisaks hakkab kuumutamisel levima keemialõhn, mis võib rikkuda toidu maitset.

  1. Vikan käsihari kuumakindel kitsas, 290mm, tugev, valge
    Vikan käsihari kuumakindel kitsas, 290mm, tugev, valge
    18,61 € / tk
    KM-ta:
    15,25 €
  2. Vikan grillihari 150mm,kuumakindel, tugev, varrekinn. valge
    Vikan grillihari 150mm kuumakindel tugev, varrekinnitus valg
    32,26 € / tk
    KM-ta:
    26,44 €

Kombiahju puhastamine

Kombiahi

Kombiahi on ahjude tippklass, mida kasutatakse üldiselt professionaalsetes suurköökides. Tänapäeval on saadaval mitmeid erinevaid kombiahjusid, mis vajavad erinevat hoolt.

Kui kombiahju all on pesuainekonteinerid, sobivad selle puhastamiseks suurepäraselt näiteks:

Kombiahju puhastamiseks vala konteineritesse puhastusvahendid ja vali sobiv puhastusprogramm. Masin doseerib automaatselt sobiva koguse puhastus- ja loputusvahendit ning pesuprogrammi lõpus loputab ahju puhta veega korralikult üle.

Mõningatel kombiahjudel on pesuainekonteinerite asemel pesuainevoolikud. Ka sellisel juhul saab kombiahju puhastamiseks kasutada Rekal Orion ja Rekal Lynx pesuaineid sisestades pesuainevooliku otse kanistrisse.  

Kombiahjudel, millel ei ole pesuainekonteinerit ega -voolikut, kasuta puhastamiseks samu aineid nagu praeahju puhastamisel. Peale puhastamist loputa korralikult puhta veega!

Äädika ja soodaga ahju puhastamine – tõhus imevahend või kahjulik vaenlane

Kodustel puhastustöödel on üsna levinud vahenditeks sooda ja äädikas, mis tunduvad esmapilgul suurepärase lahendusena, kuid võivad ajapikku tekitada kahju nii puhastatavatele pindadele kui ka Sinu tervisele.

Sooda sisaldab väikseid terasid, mis annavad sellele abrasiivsed omadused. Tänu sellele on sooda küll väga tõhus vahend mustuse mehaaniliseks eemaldamiseks, kuid puhastamise käigus kriimustab see pindu. Kriimud muudavad pinnad tuhmiks ja mustusele vastuvõtlikumaks. Kuna ahju sisemus ja klaasuks ei talu üldiselt abrasiivseid materjale, ei ole sooda ahju puhastamiseks sobilik vahend. Lisaks võivad ka peale korralikku loputamist jääda ahju sisemusse soodaosakesed, mis kahjustavad küttekeha.

Äädikhape on happeline vedelik, mis üle 10% kontsentratsioonil võib ohustada inimese tervist. Eestis nimetatakse äädikaks äädikhappe vesilahust, mis sisaldab tavapäraselt kuni 30% äädikhapet ja võib oskamatul käsitlemisel põhjustada erinevaid probleeme, näiteks, söövitushaavad nahal või tugevat kopsuärritust äädikaaurude sissehingamisel. Lisaks on äädikas väga kantserogeenne aine, mistõttu ei kasuta näiteks Kiehl oma puhastusainetes äädikhapet.

Kuigi äädikas on üsna levinud kodune puhastusvahend, on enne selle kasutamist hea teada, millistele pindadele võib see suurepärase puhastustulemuse asemel hoopis palju kahju teha. Näiteks võib äädikas kahjustada metalli pealispinda ning muuta selle auklikuks ja ebaühtlaseks, mistõttu muutub pind raskemini puhastatavaks, kergemini määrduvaks ja hakkab aja jooksul roostetama. Lisaks muudab äädikas ahjuustel olevad kummitihendid rabedaks ning vähendab nende eluiga. Kindlasti ei tohi äädikaga puhastada alumiiniumist ja vasest pindasid! 

Küsi julgelt lisainfot meie kogenud spetsialistidelt ja leiame Sulle parima lahenduse!

Tarvo Tudelep
Tarvo Tudelep
Müügijuht
Mersin Võrno
Mersin Võrno
Valdkonna müügijuht
Sander Sildver
Valdkonna müügijuht
Lauri Vaino
Valdkonna müügijuht
Mait Adoma
Valdkonna müügijuht (Tartu esindus)
Kuldar Kellamäe
Valdkonna müügijuht (Tartu esindus)
Taavi Strepaitis
Taavi Strepaitis
Hooldustehnikute tiimijuht
Kristel Sarnik
Kristel Sarnik
Müügiassistent

5. detsember 2022